Εργασίες ανάπλασης και αποκατάστασης στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Το πρώτο τμήμα της Νέας παραλίας, το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, παραδόθηκε το 2008 και το δεύτερο το 2013. Η ανάπλασή της, έργο των Πρόδρομου Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο, έχει βραβευθεί δεκάδες φορές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς εγχώριους και διεθνείς, καθώς είναι το πιο εμβληματικό έργο που χαρακτήρισε τον αστικό σχεδιασμό της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες. Έγινε εξώφυλλο σε αρχιτεκτονικά περιοδικά, έκανε τον γύρο του κόσμου και αγαπήθηκε από τους Θεσσαλονικείς.

Ωστόσο, καθυστερεί το πρόγραμμα συντήρησης που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αποκατάσταση και αναβάθμιση του φωτισμού, αναβάθμιση του πρασίνου, βαφή του ξύλινου ντεκ, αντιμετώπιση προβλημάτων που είχαν προκύψει από φθορές και βανδαλισμούς.

Αυτή την περίοδο γίνονται παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της λειτουργίας στα επεισόδια νερού και στα σιντριβάνια. Πολλά από αυτά, σύμφωνα με τον δήμο, δεν λειτούργησαν σχεδόν ποτέ από την παράδοση του εμβληματικού έργου της ανάπλασης της νέας παραλίας.

Ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης είπε ότι οι υπηρεσίες του δήμου είναι διαχρονικά ανέτοιμες να συντηρήσουν τα έργα. Τα χρήματα που απαιτούνται για τη συντήρηση είναι ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου “Φίλοι της Νέας Παραλίας”, Κυριάκο Χατζηιωάννογλου, δεν υπάρχει κουλτούρα συντήρησης στην Ελλάδα και από ένα σημείο και μετά αφήνουμε τα έργα στην τύχη τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος