Παραδομένα στο νερό και την λάσπη τα χωριά του Κιλελέρ

Ανασύνταξη δυνάμεων και σχεδιασμός σε νέα βάση για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των καταστροφικών πλημμυρών είναι ο πρώτιστος στόχος των αρμοδίων για την Θεσσαλία. Εν τούτοις η τοπική αυτοδιοίκηση είναι επιφορτισμένη με τα τρέχοντα προβλήματα.

Τι θα γίνει με τα νεκρά ζώα μετά την συλλογή τους; Ο Θανάσης Νασιακόπουλος, δήμαρχος Κιλελέρ, πρόεδρος της περιφερειακής Ένωσης  δήμων Θεσσαλίας, λέει πως τα περισσότερα από όσα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμή να περισυλλέξουν οδηγήθηκαν στους ειδικούς χώρους που υπάρχουν ανά την επικράτεια για καύση.

Όπως ενημερώνει ο δήμαρχος περιμένουν να υποχωρήσουν οι όγκοι των υδάτων για να μαζέψουν με τα συνεργεία όσα νεκρά ζώα βρίσκονται ακόμη μέσα στα νερά και την λάσπη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Νασιακόπουλο, «ο πάτος του μπουκαλιού είναι η Κάρλα». Είναι το μέγα θέμα για την Θεσσαλία. Το πρώτο χωριό που βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κίνδυνο είναι το Σωτήριο, σε απόσταση 500 μέτρων από την Κάρλα, ενώ υπό εκκένωση βρίσκονται τα χωριά Νίκη και Αχίλλειο, καθώς ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του νερού. Και αυτό γιατί: «Όλα τα νερά που έπεσαν από την συγκεκριμένη πλημμύρα, επειδή έσπασε το ανάχωμα στον Πηνειό, καταλήγουν στην Κάρλα. Για να αποξηρανθεί χρειάστηκαν δυο χρόνια και σε δυο μέρες ξαναδημιουργήθηκε», εξηγεί ο Δήμαρχος. Γίνεται ήδη μια απογραφή των συνεργείων του ΕΛΓΑ σε καλλιέργειες και ελέγχονται τα σπίτια, αλλά αυτό θέλει χρόνο για να διαπιστωθεί, καθώς δεν έχει λήξει ο συναγερμός των πλημμυρικών φαινομένων.

Παραδομένα στο νερό και την λάσπη τα χωριά του Κιλελέρ

«Αυτήν την στιγμή κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να μην πλημμυρίσουν τα χωριά γύρω από την Κάρλα, αλλά αυτό δεν διευθετείται με τα υπάρχοντα συμβατικά μέσα», επισημαίνει ο Νασιακόπουλος.

Εκείνο που απασχολεί είναι τι μπορεί να γίνει. «Πρέπει να έχουμε μια επιστημονική πρόταση γιατί τα υπάρχοντα μέσα που μπορούσαμε να εφαρμόσουμε δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πλέον αυτές τις νέες συνθήκες».

Παραδομένα στο νερό και την λάσπη τα χωριά του Κιλελέρ

Τελείως διαφορετικά ήταν τα προβλήματα που έθεταν πριν από λόγους μήνες οι κάτοικοι των χωριών γύρω από την αποξηραμένη λίμνη και σήμερα τα σχέδια επί χάρτου ανατρέπονται από την φύση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος