Πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων

Κάθε 1η Νοεμβρίου γιορτάζεται η Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων, που έχει θεσπίσει ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Η Ελλάδα δεν πιάνει ούτε κατά το 1/3, τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, όσον αφορά τους δότες οργάνων. Ο μέσος χρόνος αναμονής για μόσχευμα νεφρού είναι 6,5 χρόνια, ενώ σχεδόν οι μισοί νεφροπαθείς, χάνουν τη ζωή τους, προτού βρεθεί μόσχευμα. Η κυβέρνηση, προωθεί τώρα νομοσχέδιο, με στόχο την αύξηση της δωρεάς οργάνων.

Η περιπέτεια υγείας της Φανής Παρασκευά, μεταμοσχευμένη λήπτρια καρδιάς ξεκίνησε στα 17 της χρόνια όταν διαγνώστηκε με καρδιακή ανεπάρκεια. Όπως λέει, στην εκπομπή «Μέρα με Χρώμα», δεν θα ξεχάσει ποτέ την ημέρα που χτύπησε το τηλέφωνο και την ενημέρωσαν ότι βρέθηκε το πολυπόθητο μόσχευμα.

«Το πρόβλημα μου ήταν εκ γενετής το ανακάλυψα όταν ήμουν 17 χρονών τελείως τυχαία πηγαίνοντας στο σχολείο απλά λιποθύμησα μια μέρα, και τότε ο συγχωρεμένος ο Σπύρου μου είχε κάνει μια επέμβαση ανοιχτής καρδιάς και μου έδωσε στην ουσία μια παράταση στην οποία μπόρεσα και δημιούργησα οικογένεια, γέννησα τον γιό μου. Το μήνυμα μου θα ήταν να λέμε ναι στη δωρεά οργάνων γιατί η δωρεά οργάνων είναι ζωή και να γίνουν οι κουβέντες που πρέπει στην οικογένεια ακόμη και όταν δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος».

Στόχος της ημέρας αυτής είναι να δώσει το ερέθισμα και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό καθώς και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή θέσεων με το οικείο μας περιβάλλον, γύρω από το σημαντικό ζήτημα της Δωρεάς Οργάνων.

«Η πλειονότητα των Ελληνικών οικογενειών μέσα στον πόνο τους και στη δύσκολη στιγμή τους βρίσκουν την δύναμη και συναινούν στη δωρεά. το ερώτημα είναι εάν προσεγγίζονται, εάν δηλώνονται», αναφέρει ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης , πρόεδρος του ΕΟΜ.

«Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο το οποίο έχει ψηφίσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα προσπαθεί να αυξήσει την δωρεά οργάνων και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία τους πολίτες έτσι ώστε να πετύχουμε και εμείς στη χώρα μ ας να αυξήσουμε τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων», δηλώνει ο Υφυπουργός υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ενώ στο παρελθόν οι αποβιώσαντες δότες οργάνων κυμαίνονταν μεταξύ 40 – 50 ετησίως, το 2022 αξιοποιήθηκαν προς μεταμόσχευση όργανα από 69 αποβιώσαντες δότες.

Φέτος, πριν ακόμα κλείσει το 2023, μετράμε ήδη 74 δότες οργάνων και πάνω από 170 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων.

180 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

«Από το 2018 λειτουργεί στο νοσοκομείο μεταμοσχευτικό κέντρο κερατοειδή, μέχρι και χθες είχαν πραγματοποιηθεί 180 μεταμοσχεύσεις κερατοειδή. Αυτή τη στιγμή έχουμε σε αναμονή 170 άτομα, που σημαίνει ότι όσες μεταμοσχεύσεις κάναμε σε πέντε χρόνια, πρακτικά τόσες ακόμη περιμένουν. Η ανάγκη είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ο κερατοειδής είναι όργανο που δωρίζεται εύκολα και δότης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, γενικής υγείας και είναι η πιο διαδεδομένη μεταμόσχευση παγκοσμίως. Από ένα δότη οφθαλμών, μπορούν να πάρουν όραση και έξι άτομα», όπως ανέφερε ο Νικόλαος Ζιάκας, καθηγητής Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος