Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Η αδιαπραγμάτευτη αξία του φάρου του πολιτισμού μας

 Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017).

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Παπαποστόλου, Μέλος Δ.Σ Πολιτιστικού Σωματείου Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η καθιέρωση της ημέρας αυτής έγινε τον Απρίλιο του 2017 και άρχισε να γιορτάζεται στην Αθήνα από το 2018. Όπως τόνισε, η αξία της ελληνικής γλώσσας είναι ανεκτίμητη, καθώς πρόκειται για μία γλώσσα που μιλιέται συνεχώς εδώ και 40 αιώνες.

Η ημέρα αυτή θα εορταστεί στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή έξι σχολείων και μαθητές και μαθήτριες να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η εκδήλωση θα κλείσει με αρχαία ελληνική μουσική.

Η κα Σοφία Χατζηιωάννου, Φιλόλογος στο 2ο πρότυπο Σχολείο Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι “δεν βοηθάει σε τίποτα να βάζουμε ταμπέλες ή να καταδικάζουμε μία γενιά για λεξιπενία, τα προβλήματα υπάρχουν, η ταχύτητα, η τεχνολογία, το στο τι δίνουμε αξία και τι όχι, επηρεάζει βέβαια και τα παιδιά”. “Η μητρική γλώσσα είναι όπως η μητρική αγάπη δεν μπορείς να την διαπραγματευτείς… Η γλώσσα δεν κινδυνεύει, εμείς κινδυνεύουμε, ας μάθουμε πρώτα στα παιδιά να σκέφτονται”, κατέληξε χαρακτηριστικά η κα Χατζηιωάννου.

 Η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα στην οποία μας άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές και συγγραφείς. Όμηρος, Πλάτων, Θουκυδίδης, Αισχύλος, Αριστοφάνης, Ιπποκράτης, Ευαγγελιστές, Πατέρες της Εκκλησίας και τόσοι άλλοι. Η ελληνική γλώσσα διαμόρφωσε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Είναι η πλούσια γλώσσα της λογοτεχνίας και η ακριβής γλώσσα της επιστήμης, που εμπλουτίζει τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη και την καθημερινότητα της διεθνούς επικοινωνίας.

Σκοπός του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση όλων για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας. Η προβολή και ενίσχυση της Ελληνικής Γλώσσας, τόσο στα ελληνικά σχολεία όσο και στην ευρύτερη κοινότητα, αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ στόχο ύψιστης προτεραιότητας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος