Τέκνο της φύσεως ο άνθρωπος εξελίχθηκε μέσα στο περιβάλλον και ανέπτυξε τον λόγο ανάλογα με ότι άκουγε και όσα θεωρούσε οικεία και γνωστά.
Ο Bασίλης Μαλισιόβας φιλόλογος-συγγραφέας, αναφέρει πόσες λέξεις και εκφράσεις της καθημερινότητος είναι αποτέλεσμα της επαφής με τον κόσμο των φυτών.
Ένα βλίτο, αντιστοιχεί στον αργόστροφο νου, ο κουρεμένος γουλί παραπέμπει στα κοκκινογούλια, που δεν διαθέτουν χνούδι, ο μαϊντανός, που φυτρώνει με ευκολία και χωρίς κόπο παραπέμπει σε σχολιαστές τηλεοπτικών εκπομπών, όποιος πηγαίνει στα θυμαράκια σημαίνει ότι πήρε τον άνευ επιστροφής δρόμο, ο σταφιδιασμένος στον γερασμένο, που έχασε κάθε ικμάδα ζωής, ενώ ως μπάμιας περιγράφεται ο άβουλος.
Όλα όσα σηματοδοτούν την ύπαρξη των κοινωνιών παραπέμπουν στην γη όπου έζησαν επί γενιές ή την έχασαν, σύμφωνα με τον κ. Μαλισιόβα. Ξεριζωμένος ή ριζωμένος είναι η άμεση αναφορά στο βάθος του χρόνου κατά τον οποίο οι πρόγονοι όργωσαν, έσκαψαν, έκτισαν, γέλασαν, έκλαψαν, έθαψαν σε ένα συγκεκριμένο τόπο.
Ονόματα μικρά και επίθετα, φυτώνυμα τοπωνύμια, όπου ο πλάτανος φαίνεται να κυριαρχεί στην ηπειρωτική χώρα, συνεχίζουν μια προφορική παράδοση αιώνων.
Η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, η σύνδεση των κοινωνιών με αυτό διαμορφώνει αντιλήψεις πολιτισμικές, οικονομικές και αισθητικές. Από τα αρώματα, τις μυρουδιές και τα χρώματα ξεχύθηκαν οι λέξεις και ρίζωσαν στον λόγο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος