«Όνειρα ψυχών» – Μαθητικό περιοδικό

Ένα μαθητικό λογοτεχνικό περιοδικό, έκανε την εμφάνισή του τον Απρίλιο του 2021, με πρωτοβουλία του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης και σήμερα αναδεικνύει τον πνευματικό πλούτο της νέας γενιάς.

Ποιήματα, πεζά, δοκίμια, ακόμη και ζωγραφιές περιγράφουν τον κόσμο και την «Κοζάνη μέσα από το βλέμμα των εφήβων», όπως δείχνει το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Δέσποινας Αμαραντίδου.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Η επόμενη γενιά μεγαλώνει και αισιοδοξεί για ένα καλύτερο αύριο. Σύμφωνα με τον Γιώργο Δελιόπουλο, εκπαιδευτικό και υπεύθυνο του περιοδικού, τα παιδιά έχουν όνειρα και θέλουν να εκφραστούν. Το περιοδικό, που μοιάζει με βιβλίο ξεκίνησε κατά την περίοδο της πανδημίας και εξελίχθηκε με την προσωπική σκέψη κάθε παιδιού.

«Όνειρα ψυχών» – Μαθητικό περιοδικό

Το περιοδικό είναι το αποτέλεσμα μίας συνεργασίας περίπου 200 μαθητών από οκτώ δημοτικά σχολεία της Κοζάνης και της αττικής.

Το μαθητικό περιοδικό «Όνειρα Ψυχών», μια συνεργατική πρωτοβουλία σχολικών μονάδων της Κοζάνης και της Αττικής, η έχει τιμηθεί με το Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς το 2021. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το διπλό τεύχος 12 και 13, σε δύο μέρη και περιλαμβάνει πλούσια ύλη με λογοτεχνικά και δημοσιογραφικά κείμενα, αφιερώματα και δημιουργικές εργασίες μαθητών. Στις σελίδες του νέου τεύχους φιλοξενούνται ποιήματα και διηγήματα στα ελληνικά, στα αγγλικά αλλά και στην ποντιακή διάλεκτο, καθώς και άρθρα που αγγίζουν σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα όπως το bullying, η παιδεία, ο ρατσισμός, η ενδοοικογενειακή βία, το άγχος, η ψυχική υγεία και η προσφυγιά. Παράλληλα, περιλαμβάνονται βιβλιοπαρουσιάσεις, συνεντεύξεις με πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας, μεγάλο αφιέρωμα στο καμπαναριό της Κοζάνης, καθώς και δημιουργικά ένθετα με ζωγραφιές, φωτογραφίες, παιχνίδια και σταυρόλεξα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκδοσης, περισσότεροι από 150 μαθητές και μαθήτριες κατέθεσαν τη δημιουργική τους εργασία, ενώ περίπου 40 συμμετείχαν ενεργά στο στήσιμο του τεύχους και στη διαμόρφωση των εξωφύλλων. Η μαζική συμμετοχή αποτυπώνει τη δυναμική που έχει αναπτύξει το περιοδικό τα τελευταία χρόνια.

Ο Βασίλης Σταυρόπουλος, φιλόλογος, από το δημόσιο γυμνάσιο Αχαρνών λέει πως επί δυο χρόνια υπάρχει συνεργασία μεταξύ των σχολείων. Δυο κόσμοι, από την πρωτεύουσα και την Κοζάνη, έχουν την δυνατότητα να συναντηθούν στην σφαίρα του λόγου, να ερευνήσουν, να μοιραστούν τις σκέψεις και τους στόχους τους σε μια παράλληλη πορεία.

«Όνειρα ψυχών» – Μαθητικό περιοδικό

Το περιοδικό είναι το θετικό μήνυμα, η ελπίδα, η αισιοδοξία και η απάντηση σε έναν κόσμο κακόβουλων bots, αυτοματοποιημένων απαντήσεων, παραπλανητικών πληροφοριών και ψηφιακών φίλων. Όπως λέει μία εκπαιδευτικός «Είναι κρίμα να βλέπουμε μια μικρή κουκίδα στην εκπαίδευση και να χάνουμε ένα δάσος από ελπίδα, δημιουργικότητα και όνειρα. Τα παιδιά είναι το φως και το μέλλον της Ελλάδος μας».

Οι δράσεις του «Όνειρα Ψυχών» παρουσιάστηκαν και στο Γλωσσολογικό Συνέδριο «Τζαρτζάνεια 2025», όπου το εγχείρημα προβλήθηκε ως παράδειγμα συνεργατικής εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας, αποσπώντας θετικά σχόλια.

Παλαιότερα τεύχη του περιοδικού είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα της Ανοιχτής Βιβλιοθήκης, ενώ σχετικό οπτικοακουστικό υλικό και μαθητικές δράσεις φιλοξενούνται στο κανάλι του περιοδικού στο YouTube.

Φέτος, ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1969 από προσωπικότητες της παιδικής λογοτεχνίας,  απένειμε το βραβείο “Άλκη Ζέη” για τα μαθητικά περιοδικά στα “ΟΝΕΙΡΑ ΨΥΧΩΝ”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος