Οι άνθρωποι εξελίσσονται αντλώντας από το περιβάλλον τα υλικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες σε κάθε περιοχή. Μια διαδικασία που ισχύει από την εποχή του κυνηγού- τροφοσυλλέκτη.
Τοπικά προϊόντα από την γή της Πελοποννήσου υπόσχονται μεγαλύτερα θαύματα στην υγεία και ευεξία από συμπληρώματα διατροφής και ακριβά σκευάσματα, όπως δείχνει το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Πέγκυς Μπρούσαλη.
Ο Φώτης Τέκος, διευθύνων σύμβουλος foodOxys του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εξηγεί ότι εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα, το οποίο εξετάζει τα τέσσερα εμβληματικά προϊόντα της Ανατολικής Πελοποννήσου, που παρουσιάζουν τεκμηριωμένα εργαστηριακά μεγαλύτερη διατροφική αξία από άλλα συναφή και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για κρυμμένους θησαυρούς. Βατικιώτικα κρεμμύδια, πορτοκάλια Αργολίδος, Μήλα Τριπόλεως, ή Πιλαφά ή ντελίσιους, και μελιτζάνες τσακώνικες.
Τα μήλα της Αρκαδίας διαθέτουν αδιάλυτες φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου και της δυσκοιλιότητας, έχουν καρδιοπροστατευτική και προστατευτική δράση έναντι της εκφύλισης των εγκεφαλικών κυττάρων. Όσο για τα Βατικιώτικα κρεμμύδια καλύτερα ωμά, παρά μαγειρευτά, με ισχυρή αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, συμβάλουν στην υγεία των οστών, είναι η καλύτερη πηγή φρουκτανών, δηλ πρεβιοτικών ινών, που αποτελούν τροφή για τα φιλικά βακτήρια, τα οποία αποτελούν την χλωρίδα του εντέρου. Η γεύση τους είναι ανάλογη με το κόκκινο χρώμα τους.
Η γνωστή τσακώνικη μελιτζάνα είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο συμβάλει στην καλή λειτουργία των μυών την λειτουργία του νευρικού συστήματος και μπορεί να καταναλωθεί από όλες τις ηλικίες. Το κάλιο βοηθά, στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και την κατακράτηση υγρών, που συμβάλλουν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας, η οποία οφείλεται σε κακή αιματική και λεμφική κυκλοφορία που οδηγεί σε ανομοιογενή κατανομή λίπους. Μαγικές κρέμες δεν υπάρχουν για λεία επιδερμίδα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Συνίστανται οι ψητές και να αποφεύγονται τα συμπληρώματα διατροφής που κάνουν τα νεφρά να δυσανασχετούν.
Τα πορτοκάλια Αργολίδας, πλούσια σε βιταμίνη C, σχεδόν διπλάσια από τα όρια που επιβάλει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία βοηθούν στην μείωση του οξειδωτικού στρές, στο ανοσοποιητικό, το μυϊκό και νευρικό σύστημα, είναι πηγή φυσικών μετάλλων και στοιχείων, κρατούν χαμηλά τον γλυκαιμικό δείκτη και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου. Σημειώνεται ότι ανάλογα σκευάσματα, τάζουν άπιαστα όνειρα αναγέννησης και καταλήγουν ακριβές ροές στο αποχετευτικό σύστημα.
Οι ειδικοί αξιολογούν την βιοδραστικότητα των τροφίμων και αποφαίνονται ότι αυτό που όλοι αναζητούν βρίσκεται εδώ. Στα ελληνικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τον κ. Τέκο, πολλά προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος σε κρέμες υπόσχονται θαύματα για την ομορφιά, αλλά «Τα ζητούμενα συστατικά σε χημική μορφή δεν μπορούν να συγκριθούν με τα φυσικά, που απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό».
Ένας ολόκληρος κλάδος της κοσμετολογίας θα μπορούσε να καταργηθεί- με τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τους βιομηχάνους και τους μεταπράτες- εάν οι γυναίκες, οι μεγαλύτεροι καταναλωτές αυτών των προϊόντων, γνώριζαν ότι ουδεμία κρέμα μπορεί να αποτρέψει τις ρυτίδες στον λαιμό, να ανορθώσει την χαλαρότητα σε μάγουλα, βραχίονες, κλπ. παρά μόνο το κρύο νερό, δυο- τρεις φορές την ημέρα, υπό την προϋπόθεση να μείνει και να στεγνώσει επάνω στο δέρμα. Μια εβδομαδιαία δοκιμή θα πείσει και τους πλέον δύσπιστους, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι γερμανοί δερματολόγοι.[1] Ενυδάτωση με νερό εξωτερικά και εσωτερικά.
Τελικά, τα θαυματουργά ακριβά βαζάκια υπερέχουν μόνο λόγω μάρκετινγκ. Τα κύτταρα αναπλάθονται εσωτερικά και όχι στην εξωτερική στοιβάδα. Η υγεία είναι υπόθεση των προϊόντων που τροφοδοτούν την λειτουργία του σώματος.
[1] DW, In Good Shape – Healthy Skin, December 1, 2023, https://www.dw.com/en/in-good-shape-healthy-skin/video-67595103.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος