Ομάδα δασοπροστασίας περιφρουρεί στην Ήπειρο, για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Στα 55 χρόνια της ζωής του δάσους Μονολιθίου δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι προγραμματισμένες εργασίες, αν και διαπιστώθηκε συσσώρευση μεγάλης ποσότητας βιομάζας, που αποτελεί την πρώτη καύσιμη ύλη σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ  Βασίλης Σιώμος, συνάντησε την ομάδα που ανέλαβε να περιφρουρεί το δάσος εθελοντικά.

Στο δάσος δεν έχουν προχωρήσει ακόμη  οι εργασίες καθαρισμού και δεν υπάρχει πρόσβαση για να μπούν οι ομάδες πυρόσβεσης, αναφέρουν τα μέλη της ομάδας δασοπροστασίας.

Ο Βασίλης Ράπτης επικεφαλής της ομάδας εξηγεί ότι πρόκειται για κάποιους ειδικευμένους άνδρες, οι οποίοι είχαν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις και μαζί τους έχουν συνταχθεί απλοί πολίτες εθελοντές.

Ομάδα δασοπροστασίας περιφρουρεί στην Ήπειρο, για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Με τρία οχήματα οι εθελοντές περιπολούν συνεχώς και επεμβαίνουν άμεσα, σε κάθε σήμα της πυροσβεστικής ή της δασικής υπηρεσίας. Όπως αναφέρει ο κ. Ράπτης εχθές Τετάρτη η επέμβαση τους ήταν σωτήρια και πρόλαβαν την επέκταση μιας μικρής εστίας, που εκδηλώθηκε αιφνιδίως.

Όλοι μπορούν να γίνουν εθελοντές, αρκεί να περάσουν από την ειδική εκπαίδευση που πραγματοποιείται συνήθως από το πυροσβεστικό σώμα και ακολούθως γίνεται μια ακόμη εκπαίδευση από τα μέλη της ομάδος, σχετικά με τον εξοπλισμό και τα μέσα που διαθέτουν.

Ομάδα δασοπροστασίας περιφρουρεί στην Ήπειρο, για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Οι περιπολίες είναι καθημερινές και σπεύδουν όπου δοθεί εντολή από την πολιτική προστασία ή άλλη αρμόδια υπηρεσία.

Ομάδα δασοπροστασίας περιφρουρεί στην Ήπειρο, για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Όσον αφορά το θέμα των πιθανών εμπρησμών ο κ. Ράπτης, σημειώνει ότι οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες, αλλά δεν ξέρουμε εάν μπαίνουν βάση σχεδίου. Αυτό είναι θέμα που θα διερευνήσουν οι υπηρεσίες. Οι φωτιές είναι πολύ επικίνδυνες λόγω της μάζας της καύσιμης ύλης που έχει συγκεντρωθεί, χωρίς καθαρισμό και οι αρμόδιοι φορείς καθυστερούν στην εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών. Το δάσος του Μονολιθίου ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και από κοινού ο Δήμος Πρέβεζας και η Περιφέρεια /Π.Ε Πρέβεζας, είναι επιφορτισμένοι για τον καθαρισμό και την προστασία του.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος