Γλυκός και αρωματικός με χαρακτηριστική γεύση, ολόκληρος ως σπόρος ή αλεσμένος, ο γλυκάνισος είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται επί χιλιάδες χρόνιας και καταναλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πάνω από 30 τόνους γλυκάνισου τον χρόνο παράγουν οι αγρότες στην Πέτρα, περιοχή διάσημη για την παραγωγή του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμαής Αδάμου.
Ο Γρηγόρης Κυριακόπουλος, παραγωγός γλυκάνισου, μιλά με ζέση για το χωριό του, την Πέτρα μόλις 4 χλμ από το Αμύνταιο, πλούσιο σε πολιτισμό και αρχαιολογικά ευρήματα όπου παράγεται ο γλυκός γλυκάνισος.

Στο παρελθόν ήταν μια επίπονη διαδικασία. Οι αγρότες ξεκινούσαν την συλλογή στις πέντε τα χαράματα για να προλάβουν να τον θερίσουν έως τις 12 το μεσημέρι και μετά να τον ψήσουν για τρείς ημέρες προκειμένου να στεγνώσει, και ακολούθως να τον κοσκινίσουν με τα χέρια.

Σήμερα η τεχνολογία διευκολύνει τις συνθήκες συγκομιδής και επεξεργασίας. Έτσι, οι μικρότεροι στην οικογένεια του κ. Κυριακόπουλου δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν την κληρονομιά τους και να καλλιεργήσουν τα χωράφια του γλυκάνισου.
Στην Πέτρα έφταναν παλαιότερα όλοι οι παραγωγοί τσίπουρου από τον Τύρναβο, αλλά τώρα ο αριθμός τους έχει μειωθεί.

Βεβαίως, υπάρχουν πάντα οι παραδοσιακές συνταγές που αξιοποιούν το φυτό. Οι νοικοκυρές χρησιμοποιούν τον γλυκάνισο για να αρωματίσουν διάφορα πιάτα, ποτά, καραμέλες, ροφήματα σοκολάτας, να παρασκευάσουν χαλβά, ή με τους σπόρους του να κάνουν ένα αφέψημα για την αϋπνία. Φυσικά η προσθήκη στο τσίπουρο, δίνει μια άλλη γεύση, και ο γλυκάνισος διακρίνεται όταν προστεθεί νερό, γιατί το ποτό ασπρίζει. Αυτά περί ορέξεως…
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος