Οξύ το πρόβλημα στέγης στην Αστυπάλαια εν’ όψει της τουριστικής περιόδου

Τουριστική έκρηξη στον νησιωτικό χώρο, που αυξάνει τα έσοδα στον ομώνυμο κλάδο, αλλά προκαλεί σειρά προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες.

Τι μπορεί να πράξει ένας νεοπροσληφθείς υπάλληλος, ο οποίος αποδέχεται μια θέση εργασίας σε έναν τόπο, όπου δεν μπορεί να βρεί στέγη;

Σε αυτό το δίλλημα βρίσκεται η Γωγώ Γκαβανούδη, συντηρήτρια έργων τέχνης, που σκέφτεται σοβαρά αν θα εγκαταλείψει την Θεσσαλονίκη για να εγκατασταθεί στην Αστυπάλαια.

Η κ. Γκαβανούδη, προσπάθησε να εξασφαλίσει στέγη απευθυνόμενη στην δημοτική αρχή, αλλά κάθε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με ιδιοκτήτες ακινήτων στο νησί ήταν και μια απογοήτευση. Όλα έχουν κλείσει για τον τουρισμό και το μόνο διαθέσιμο βρίσκεται σε απαγορευτική απόσταση από τον χώρο εργασίας της, παρ’  ότι όπως λέει η τιμή του σπιτιού είναι εξαιρετικά καλή για τα δεδομένα.

Την προηγούμενη χρονιά το συγκεκριμένο έργο του υπουργείου πολιτισμού δεν ολοκληρώθηκε, καθώς ο υπάλληλος που θα αναλάμβανε υπηρεσία δεν βρήκε στέγη.

Οξύ το πρόβλημα στέγης στην Αστυπάλαια εν’ όψει της τουριστικής περιόδου

Σε ένα μικρό μουσείο, όπως αυτό της Αστυπάλαιας, η δυνατότητα ανάδειξης των θησαυρών του νησιού είναι εξαιρετικά σημαντική, και ενώ διατίθενται οι πόροι για το έργο, είναι αμφίβολο αν θα προχωρήσουν οι εργασίες, σημειώνει η κ. Γκαβανούδη.

Το πρόβλημα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που μετακινούνται ή επιθυμούν να μεταβούν σε νησιά, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις συνθήκες διαβίωσης, που είναι επιβαρυμένες από το κόστος των ενοικίων.

Μια λύση σύμφωνα με την κ. Γκαβανούδη θα είναι να αναληφθεί μια πρωτοβουλία από την πολιτεία για την κατασκευή στέγης, κάτι το οποίο εγείρει άπειρα προβλήματα ιδιοκτησίας, δημόσιας γης, ανέγερσης και κατασκευής, αλλά και διανομής των διαμερισμάτων σε δικαιούχους και με ποια κριτήρια. Ζητήματα που μπορούν να επιμεριστούν ως προς την λύση τους με τις τοπικές αρχές.

Οξύ το πρόβλημα στέγης στην Αστυπάλαια εν’ όψει της τουριστικής περιόδου

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι μεσογειακές χώρες και μέχρι στιγμής ουδείς μπόρεσε να βρεί λύση. Μόλις το Σαββατοκύριακο στην εκπομπή “Focus” το γαλλικό δίκτυο France24, παρουσίασε τις εξωφρενικές τιμές των ενοικίων στην Γαλλία, με αποτέλεσμα φοιτητές, εργαζόμενοι, νέα ζευγάρια να μην έχουν “που την κεφαλήν κλίναι”. Το παράδοξο είναι πως και εκεί μιλούν για κλειστά ακίνητα, γύρω στα 228.000 μόνο στην πρωτεύουσα, που όμως δεν δείχνει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού τα περισσότερα αφορούν παλιούς επαγγελματικούς, αποθηκευτικούς χώρους και για όσα χρειάζονται ανακαίνιση, για τα τριάντα τετραγωνικά το κόστος μπορεί να φτάσει και τις 40.000 ευρώ. Δυσθεώρητα ποσά για τον μέσο Γάλλο. Οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτοξευθεί, ίσως και τετραπλασιαστεί ακόμη και στη επαρχία, σε περιοχές που ενώ είχαν ερημώσει προ δεκαετιών, άρχισε η επιστροφή του πληθυσμού από τις μεγάλες πόλεις μετά την πανδημία του covid.   

Προφανώς το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης θα αναθεωρηθεί, τουλάχιστον σε κοινωνίες που δίνουν προτεραιότητα στην ευζωία των πολιτών τους και όχι στην διατήρηση της ζωής στο όριο της.   

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος