Εάν οι άνθρωποι ζούσαν ακόμη στην εποχή των κυνηγών- τροφοσυλλεκτών, με πολλές διακυμάνσεις θερμοκρασιών, που δημιουργούσαν έλλειμμα τροφής, σίγουρα θα αναζητούσαν έναν καρπό γλυκό, έστω και σε άγρια μορφή. Ευτυχώς τέτοιες κοπιώδεις αναζητήσεις δεν χρειάζονται πλέον.
Από την Μακρυνίτσα του Δήμου Σιντικής, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, προσφέρει μέσω του ρεπορτάζ την σωρευμένη γνώση των ντόπιων για τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας και της παραγωγής της Αρώνιας.
70 χλμ. από τις Σέρρες Η Θωμαή Κωνσταντινίδου, Παραγωγός Βιολογικής Αρώνιας εξηγεί ότι πρόκειται ένα φυτό- υπερτροφή με ξεχωριστές ιδιότητες.
Εύκολο στην καλλιέργεια και την συλλογή, με χαμηλό κόστος παραγωγής, αντέχει σε μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας από -40 έως +40 βαθμούς Κελσίου, είναι ένα φυτό πολυετές που φτάνει έως και 100 ετών.
Η συλλογή του καρπού με το χέρι αν και δυσκολότερη σε σχέση με την μηχανική που χρησιμοποιείται σε μεγάλες εκτάσεις στην Ευρώπη εγγυάται μια φυσική διαδικασία που φτάνει έως την μεταποίηση.
Με στοιχειώδη επεξεργασία γίνεται το σιρόπι που μπαίνει παντού. Γλυκό και στυφό ταιριάζει με γλυκούς και αλμυρούς συνδυασμούς. Χρησιμοποιείται ως μαρμελάδα, σιρόπι, χυμό, άλειμμα- σάλτσα, σε παγωτά και φαγητά.
Όπως λέει η κ. Κωνσταντινίδου, οι μελέτες έχουν δείξει ότι το φυτό διαθέτει βιταμίνες A, C, B5, B6, έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση, βοηθά τις εγκύους μειώνει το ζάχαρο, βοηθά στην αποβολή των βαρέων μετάλλων. Παρά την ιδιαιτερότητα της γεύσης ο φρέσκος καρπός προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα, εφ’ όσον φτάσει στην αγορά μετά την συγκομιδή.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος