Οικολογικό σπίτι από ξύλο και πηλό

Μοιάζει με ένα κοινό οίκημα, αλλά η εξωτερική όψη ξεγελά, έως ότου προσεχθούν τα υλικά κατασκευής του.  

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Πιτσιακίδης, έφτασε στο Δίον όχι για τα αρχαία, αλλά για τα νέα και ενδιαφέροντα κτίσματα που θα αποτελέσουν πεδίο ερεύνης για τους αρχαιολόγους του μέλλοντος, αφού σχεδόν στο σύνολό τους θα απορροφηθούν από το περιβάλλον.

Ο Νίκος Μαλτζάρης, αρχιτέκτονας μηχανικός οικολογικών σπιτιών, κατασκεύασε ένα βιοκληματικό σπίτι από πηλό και ξύλο. Όπως αναφέρει αυτά ήταν τα πρώτα υλικά που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος όταν έπαψε να είναι κυνηγός και τροφοσυλλέκτης, όταν αποφάσισε να εγκατασταθεί κάπου μόνιμα. Αυτός ήταν ο τύπος της κατοικίας των περισσοτέρων ανθρώπων έως και πρόσφατα.

Οικολογικό σπίτι από ξύλο και πηλό

Ο κ. Μαλτζάρης, αναφέρει ότι ο πηλός έχει καλύτερες ιδιότητες από τα άλλα υλικά και ανταπεξέρχεται στις ανάγκες ψύξης και θέρμανσης. Κρατά την υψηλή θερμοκρασία της ημέρες και την ρυθμίζει για είναι ζεστό το εσωτερικό της οικίας κατά την νύχτα, απορροφά την σκόνη και δεν προκαλεί τα πολλαπλά προβλήματα υγείας, που συνοδεύουν τα σύγχρονα υλικά, μάρμαρα, γρανίτες και τσιμέντο. Μόνο το κέλυφος της οικίας είναι με διακοσμητικό τούβλο.

Επιπλέον, το οίκημα διαθέτει στατική επάρκεια με τον ξύλινο σκελετό επάνω στον οποίο στηρίζονται οι πλάκες με το αναμεμειγμένο υλικό και δεν κινδυνεύει από σεισμικές δονήσεις.

Οικολογικό σπίτι από ξύλο και πηλό

Οι τοίχοι έχουν περίπου μισό μέτρο πάχος και η στέγη κοσμείται και μονώνεται με μια φυτεμένη πράσινη οροφή. Δεν είναι μόνο θέμα στεγάνωσης της στέγης, τονίζει.

Ο χώρος που έχει καλυφθεί από το σπίτι τα μέτρα που έχει καταλάβει επί του εδάφους αντισταθμίζονται με πράσινο ανάλογων τετραγωνικών επί της οροφής.

Οικολογικό σπίτι από ξύλο και πηλό

Όσον αφορά το κόστος ο κ. Μαλτζάρης, αναφέρει ότι στην αρχή η συγκεκριμένη κατασκευή ήταν ακριβότερη από μια συμβατική κατοικία, αλλά λόγω της αυξήσεως του κόστους των υλικών το τελευταίο διάστημα οι τιμές έχουν εξισωθεί.  

Ανάλογοι προϊστορικοί οικισμοί κατασκευασμένοι αποκλειστικά από ξύλο και πηλό, που έχουν ανακαλυφθεί και αναπαρασταθεί κυρίως στην Αγγλία και την Σκωτία, προστάτευαν σε εκείνους τους μακρινούς χρόνους τους κατοίκους της Καληδονίας από τους υγρούς και παγωμένους χειμώνες.    

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος