Οι παραδοσιακοί οργανοπαίκτες της Κέας

Στα ατελείωτα Μονοπάτια του Πολιτισμού η ΕΡΤ συναντά έναν εκ των οργανοπαικτών, τον Nίκο Βουτυρά, που συνεχίζει την παράδοση παίζοντας το λαούτο του από ένα ψηλό μπαλκόνι της Τζιάς, με θέα την θάλασσα.

Οι παραδοσιακοί οργανοπαίκτες της Κέας

Στο πέλαγο ταξιδεύουν οι ήχοι της Κέας και στις ακτές της φτάνουν μαζί με τους ανθρώπους, όπως τότε που οι μικρασιάτες κουβάλησαν μαζί με τις μνήμες και τα μουσικά τους όργανα.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ο Nίκος Βουτυράς, παραδοσιακός οργανοπαίκτης, από οικογένεια μουσικών, σπούδασε στο εθνικό ωδείο, για να έχει πληρέστερη γνώση των ήχων και των  Εμπλουτίζοντας τους ήχους της παράδοσης ενέταξε το λαούτο στο τουμπί και την τσαμπούνα, τα δυο όργανα που χρησιμοποιούσαν περισσότερο οι βοσκοί και οι αγρότες του νησιού. Όλοι βάζουν το δικό τους λιθαράκι, για να γίνει ένα ακόμη βήμα.  

Οι παραδοσιακοί οργανοπαίκτες της Κέας

Σύμφωνα με τον κ. Βουτηρά υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά που συνεχίζουν την τζιώτικη μουσική παράδοση και αυτός είναι ο στόχος των παλαιότερων. Να παραδώσουν στους επόμενους την δική τους γνώση και αγάπη για όλα τα ακούσματα που δεν περιορίζονται στον  συρτό και τον μπάλο. Είναι τραγούδια, χαράς και γιορτής, θρήνου και ύμνων, που παίζονται σε κάθε κοινωνική εκδήλωση, πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων.  

Αναλλοίωτα στον χρόνο ένα μικρό νταούλι, από μεμβράνη το τουμπί και ένα ασκί από ζώο η τσαμπούνα αρκούν για να αναπαράγουν ιστορίες, μύθους και παραμύθια με ήχους που προσφέρουν ευφορία και περίσκεψη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος