Οι μπαμπόγεροι από τον πολιτιστικό σύλλογο Ανθής Σερρών

Εκεί όπου το χθές συναντά το σήμερα σε τόπους ιερούς, μυθικούς με μυστικιστικές τελετουργίες, οι άνθρωποι αναζητούν τις ρίζες τους και αναβιώνουν τις παραδόσεις τους.  

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, αγνώριστος, μασκαρεμένος, ντυμένος με την στολή και φορτωμένος με τις μεγάλες κουδούνες, έχει μπεί στο διονυσιακό πνεύμα.   

Κρυμμένος πίσω από την “μπαμπουσάρκα”, ένα δίμετρο, μαύρο μυτερό καπέλο, σκύβει αθέλητα το κεφάλι από το βάρος. Οι γνωρίζοντες την σκοπιμότητα των στολών εξηγούν πως σκύβοντας στην γη ο μπαμπόγερος ζητά πλούσια καρποφορία και καλή σοδειά. Είναι ένας τύπος δέησης και ιερού εξαγνισμού στην μητέρα γη, που ξυπνά με τους ήχους των κουδουνιών και τον θύρσο, με τον οποίο κτυπούν το έδαφος, και ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο έσταζε μέλι. Εκεί όπου άγγιζε η ράβδος έρρεε οίνος και όπου έσκαβαν την γη με τα χέρια τους, έρρεε γάλα. Εκεί στον τόπο όπου ο Πενθέας συνάντησε τις φοβερές μαινάδες και την εκστατική μανία τους, όπου ο ανθρωποποιημένος Διόνυσος θέλει τους μυημένους να χορεύουν σε φρενήρεις ρυθμούς στα Βακχικά συμπόσια.

Οι μπαμπόγεροι από τον πολιτιστικό σύλλογο Ανθής Σερρών

Όλοι στολισμένοι με δεκάδες πολύχρωμες κορδέλες, χάντρες και δέρματα ζώων έχουν προσθέσει κάποια νεότερα υλικά στην κατασκευή των στολών, αφού τα αυθεντικά σπανίζουν πλέον.

Τα πέντε κουδούνια που κουβαλά κάθε μπαμπόγερος δεμένα στην ζώνη του προκαλούν μια ξεχωριστή οχλαγωγία από τον φέροντα, που γίνεται διακριτός από τον ήχο, ακόμη και αν το κάλυμμα της κεφαλής δεν επιτρέπει την αναγνώριση.

Οι μπαμπόγεροι από τον πολιτιστικό σύλλογο Ανθής Σερρών

Ο Διονύσης Παρούσης, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ανθής «Ο Άγιος Γεώργιος», καλεί όλο τον κόσμο την Κυριακή να επισκεφτούν το χωριό, όπου θα αναβιώσει το έθιμο με την συμμετοχή όλων των νέων ανδρών.

Με την έναρξη της Τυρινής εβδομάδος σήμερα και λήξη την Κυριακή στις 17 Μαρτίου, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες υποδοχής της άνοιξης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος