Όταν παίζουν τα όργανα στην Ακρινή Κοζάνης οι ήχοι πλημυρίζουν τις πλαγιές του Βερμίου.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου, για άλλη μια φορά ανακάλυψε το χωριό που πάλλεται στους ρυθμούς, ενός σχετικά άγνωστου οργάνου, του κεμανέ.’
Ο Γιώργος Πουλαντσακλής, συγγραφέας, αυτοδίδακτος μουσικός μεγάλωσε με την συλλογική μνήμη και τις νότες, που ξυπνούν ακούσματα από την πατρίδα την οποία άφησαν πίσω τους οι κάτοικοι, όταν έφτασαν από το Ανταπαζαρί γνωστό παλαιότερα με το ελληνικό όνομα Αγρίλιο της επαρχίας Σαγγάριου.
Όπως εξηγεί, έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στον κεμανέ, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των χωριανών. «Ανήκει στην κατηγορία των τοξοτών εγχόρδων και φαίνεται πως κατάγεται από την Βιθυνία του Πόντου. Σε αντίθεση με την Ποντιακή λύρα, που είναι τρίχορδη, ο κεμανές είναι οκτάχορδος και πάλλεται επάνω στις συμπαθητικές- βοηθητικές χορδές, οπότε ακούγεται σαν να παίζουν πολλές λίρες μαζί».
Οι οργανοπαίκτες είναι πολλοί στο χωριό, όπως διαπιστώθηκε. Κάθε οικογένεια διαθέτει ένα ταλέντο. Σύμφωνα με τον κ. Πουλαντσακλή, από το 1923, όταν ήρθαν ως πρόσφυγες, εξήντα δύο λαϊκοί οργανοπαίκτες κατάφεραν να διασκεδάσουν τον κόσμο με την μουσική τους. Αυτήν την πορεία των 100 ετών παρουσιάζει στο βιβλίο του «Λαϊκοί Οργανοπαίχτες του Χωριού μου», την Κυριακή 16 Ιουνίου.
Υπάρχουν μουσικές οικογένειες που έφτασαν στην Ακρινή έπειτα από μεγάλες περιπέτειες και αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες, αλλά τα ξεπέρασαν χάρη στα ακούσματα που κουβάλησαν μαζί τους. Όταν το δοξάρι αγγίζει τις χορδές το βυζάντιο αναβιώνει με όλη την μεγαλοπρέπεια και την θλίψη του.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος