Οι ξερολιθιές της Τήνου

Μια πανάρχαια τέχνη με την οποία δημιουργήθηκαν μοναδικές κατασκευές σε όλο τον κόσμο έως τους λιγότερο περίοπτους πέτρινους τοίχους που χωρίζουν τα χωράφια, οι ξερολιθιές δεσπόζουν στο άδενδρο τοπίο της Τήνου.

Οι ξερολιθιές της Τήνου

Χωρίς κονίαμα να δένει τις πέτρες μεταξύ τους δημιουργούν φυσικά φράγματα, τα οποία διατήρησαν τις καλλιέργειες και την ζωή όπως αναφέρει η Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, αρχαιολόγος, μέλος του συλλόγου «Αμπασάδα». Το βρόχινο νερό δεν καταλήγει σε χειμάρρους που σαρώνουν τις καλλιέργειες. Γλιστρά ανάμεσα από τις πέτρες και περνά σε αυλάκια που ποτίζουν τις αναβαθμίδες, τις πεζούλες, όπως γινόταν πριν από χιλιάδες χρόνια.

Στην νησιωτική χώρα οι ξερολιθιές κατασκευάζονταν από την πέτρα, πληθωρικά διαθέσιμη στο νησί, που γίνεται τείχος προστασίας όταν οι άνεμοι, κυρίως βοριάδες, σαρώνουν τις πλαγιές και τα μικρά θαμνώδη φυτά υποφέρουν στο πέρασμά τους.

Οι ξερολιθιές της Τήνου

Οι πεζούλες ήταν ο μοναδικός τρόπος δημιουργίας καλλιεργήσιμης γης για τους αγρότες, που δεν είχαν μεγάλη έκταση εύφορων εδαφών. Όπως εξηγεί ο Γιάννης Δελλατόλας, πρόεδρος του Συλλόγου «Αμπασάδα». έπειτα από κάθε βροχόπτωση, η διαχείριση των υδάτων είναι ο μόνος τρόπος για να προληφθεί μια καταστροφή. Να συγκρατηθεί η ορμή του νερού και να μην παρασύρει το χώμα.     

Οι ξερολιθιές της Τήνου

Οι ξερολιθιές της Τήνου προσφέρουν μια ξεχωριστή υπηρεσία αειφόρου διαχείρισης. Ίσως με την καλπάζουσα κλιματική αλλαγή αναθεωρηθούν κάποια σχέδια αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων και υιοθετηθούν παλιοί δοκιμασμένοι και αποτελεσματικοί τρόποι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος