Οι επιπτώσεις  στην καθημερινότητα από ένα καμένο δάσος

Με δεδομένη την τεράστια, περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που έχει προκαλέσει η φωτιά που κατακαίει για 10η ημέρα τον Έβρο και την Ροδόπη, το ερώτημα είναι τι μπορεί να γίνει, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα.

Οι επιπτώσεις  στην καθημερινότητα από ένα καμένο δάσος

Απάντηση επιχειρεί να δώσει ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, καθηγητής δασικών πυρκαγιών. Δυο είναι οι συμβουλές: «Αν περιμένουμε νοτιάδες από την Κρήτη τότε θα πρέπει να αλλάξουμε το ακολουθούμενο δόγμα και να επικεντρωθούμε στην πρόληψη, να πάμε βόρεια να ανοίξουμε αντιπυρικές ζώνες, για να προληφθεί η επερχόμενη αλλαγή του ανέμου».

Με αυτές τις συνθήκες που είναι κοινές σε όλες τις χώρες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, η αντιμετώπιση δεν διαφέρει και τα αποτελέσματα των πύρινων μετώπων είναι παντού καταστροφικά. Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση με καλύτερους τρόπους, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος. «Δεν υπάρχουν άλλες χώρες που να έχουν πυροσβεστικό σύστημα που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις φωτιές».

Οι επιπτώσεις  στην καθημερινότητα από ένα καμένο δάσος

Ένα ακόμη θέμα που φαίνεται να συζητούν ορισμένοι είναι η απομάκρυνση του κόσμου όταν πλησιάζει η φωτιά σε κατοικημένες περιοχές.

Το να μην απομακρύνονται οι κάτοικοι από μια περιοχή με την αποστολή μηνυμάτων στα κινητά και με την συνδρομή των αρχών δεν είναι λύση. Σε αυτό ο κ. Δημητρακόπουλος είναι κάθετος. «Το αν και κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν κάποιοι εκπαιδευμένοι ερασιτέχνες είναι πολύ αμφιλεγόμενο και φυσικά δεν τίθεται ζήτημα για τους απλούς πολίτες.

Οι επιπτώσεις  στην καθημερινότητα από ένα καμένο δάσος

Η ανευθυνότητα εκ μέρους ορισμένων που διαχέουν κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα τέτοιες θεωρίες θα πρέπει να τύχουν αυτεπάγγελτης δικαστικής παρεμβάσεως. Προς τι τέτοιου είδους αναρτήσεις και δημοσιεύσεις; Για να παρουσιαστεί ότι ενώ μπορεί να σβηστεί μια φωτιά δεν γίνονται όσα θα έπρεπε;    

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη εάν χαθεί έστω και μια ζωή από ανθρώπους που έχουν όλη την διάθεση, αλλά καμία γνώση για να αντιμετωπίσουν την φωτιά; Σε όλες τις χώρες, όταν δίνεται σήμα εκκενώσεως μιας περιοχής, ουδείς διανοείται να παραβεί την εντολή. Για αυτόν τον λόγο όταν καίνε ανεξέλεγκτες οι φωτιές π.χ. στην Ισπανία, ή στην Καλιφόρνια δεν υπάρχουν νεκροί, αν και κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο καίγονται 5 εκατομμύρια στρέμματα.

Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο κόσμο, αλλά έναν επιτελικό σχεδιασμό και καλύτερη πρόληψη επιμένει ο κ. Δημητρακόπουλος.    

Οι επιπτώσεις  στην καθημερινότητα από ένα καμένο δάσος

Ένα είναι βέβαιο. Ότι η κλιματική κρίση και η άνοδος της θερμοκρασίας, ειδικά φέτος έως και 4ο βαθμούς Κελσίου, επιτείνουν την δυσμενή εξέλιξη μιας πυρκαγιάς. Μια μέση επιφανειακή πυρκαγιά στο δάσος μπορεί να έχει φλόγες που φτάνουν από ένα έως 50 μέτρα σε ύψος και μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασίες 800°C. Ωστόσο, οι περισσότερες φωτιές, με εξαίρεση την πρόκληση ανάφλεξης από ένα γυαλί σε πευκοβελόνες, ένα αποτσίγαρο, ή μια εγκληματική αμέλεια λόγω εργασιών σε εξωτερικούς χώρους, προκαλούνται και όχι τυχαία από ανθρώπους, από πρόθεση. Για να υπάρχει αυτανάφλεξη των ξύλων οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες.

Οι επιπτώσεις  στην καθημερινότητα από ένα καμένο δάσος

Όταν υπάρχει καύσιμο (βιομάζα) και οξυγόνο το μόνο που χρειάζεται είναι μια πηγή θερμότητας. Το σημείο ανάφλεξης του ξύλου είναι 300 βαθμοί Κελσίου. Όταν το ξύλο θερμαίνεται σε αυτήν την θερμοκρασία, απελευθερώνει αέρια υδρογονάνθρακες που αναμιγνύονται με το οξυγόνο στον αέρα, καίγονται και προκαλούν φωτιά. Με την έναρξη της πυρκαγιάς, υπάρχουν τρείς παράγοντες που καθορίζουν τον τρόπο εξάπλωσης της: τα καύσιμα, ο καιρός και η τοπογραφία. Ανάλογα με αυτά μια φωτιά μπορεί να σβήσει γρήγορα ή να μετατραπεί σε μανιασμένο μέτωπο που καίει χιλιάδες στρέμματα. Από εκεί και έπειτα ο αέρας, η ανομβρία, το ξερό έδαφος συντελούν στην εξάπλωσή της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος