Οι ελληνικές παραλίες με τις γαλάζιες σημαίες

Στην 2η θέση παγκοσμίως βρέθηκε και φέτος η Ελλάδα, κερδίζοντας την πολυπόθητη Γαλάζια Σημαία για εκατοντάδες ακτές.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Γαζούλης από την παραλία της Ανάστασης, εντός της οικιστικής ζώνης της Καλαμάτας, δίνει τις λεπτομέρειες για την βράβευση που λαμβάνει χώρα στην πόλη.

Οι ενδιαφερόμενοι που συμμετέχουν, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένους όρους και αυστηρές προϋποθέσεις, προκειμένου να λάβουν το οικολογικό σύμβολο ποιότητας, εξηγεί ο Νίκος Πέτρου πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας προστασίας της Φύσεως.

Όπως αναφέρει τα πρωτεία στην βράβευση έχει η Κρήτη και ως περιφερειακή ενότητα η Χαλκιδική.

Οι ελληνικές παραλίες με τις γαλάζιες σημαίες

Εκτός από την καθαρότητα των νερών, την οργάνωση των παραλιών, την ασφάλεια και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, η δυνατότητα προσβάσεως σε ΑμεΑ, αλλά και η παρουσία ο ναυαγοσώστη με τον κατάλληλο εξοπλισμό, κρίνουν το αν μια παραλία αξίζει τέτοια διάκριση, η οποία μεταφράζεται σε αύξηση της τουριστικής κίνησης και οικονομικό αντίκρισμα για τους επιχειρηματίες.    

625 ακτές, 18 μαρίνες και 9 σκάφη τουρισμού, πέτυχαν τον υψηλότερο στόχο. 33 κριτήρια αφορούν τις ακτές, 38 τις μαρίνες και 51 τα σκάφη. Η εξαιρετική ποιότητα των νερών πρέπει να συμβαδίζει με το γενικότερο περιβάλλον και κάθε χρόνο αυξάνονται οι σημαίες με ρυθμό 7%- 10%.

Οι ελληνικές παραλίες με τις γαλάζιες σημαίες

Τίποτε όμως δεν εγγυάται ότι όποια παραλία κέρδισε μια διάκριση θα την έχει ες αεί, σημειώνει ο κ. Πέτρου. Το ότι κερδίζει την γαλάζια σημαία δεν σημαίνει πως δεν θα την χάσει εάν δεν περάσει από κάποιες «εξετάσεις», εάν δεν πληρεί όλους τους όρους. Άλλωστε, υπάρχει δυνατότητα καταγγελίας από οποιονδήποτε επισκέπτη, που θα διαπιστώσει πως κάτι δεν ταιριάζει με το υψηλό προφίλ μιας ακτής. Ακόμη και αυθαίρετες παρεμβάσεις ή κατασκευές μπορούν να στερήσουν την γαλάζια σημαία, με ότι μπορεί να σημάνει αυτό για μια περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος