Μετά από σχεδόν πέντε μήνες, η περιοχή της Θεσσαλίας εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες από τις καταστροφικές και πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που έφερε ο κυκλώνας Ντάνιελ στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023.
Οι ζημίες υπολογίζονται σε πάνω από δύο δις ευρώ, αλλά δεν είναι μόνο οι άμεσες. Οι πληγές παραμένουν εμφανείς επί του εδάφους που αδυνατεί να απορροφήσει τον τεράστιο όγκο υδάτων. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών βρίσκονται κάτω από τα νερά.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελπίδα Κουτσογιάννη σε ένα οδοιπορικό στην περιοχή καταγράφει τις επιπτώσεις στην ζωή των κατοίκων. Το τοπίο έχει αλλάξει.
Ο δρόμος που ένωνε το Καλαμάκι με το Αχίλλειο, ο δρόμος που ένωνε την επαρχία Αγιάς, με το Κιλελέρ, δεν υφίσταται πλέον.
Χωράφια με βαμβάκια, σιτηρά, τριφύλλια, αμυγδαλεώνες, έχουν καλυφθεί και σαπίζουν. Σε κάποια σημεία τον νερό φτάνει τα έξι με επτά μέτρα. Ο ρυθμός απορρόφησης των υδάτων είναι πολύ αργός και είναι άγνωστο αν και πότε θα επανεμφανιστεί το έδαφος και σε ποια κατάσταση.
Αυτό σημαίνει κάτι. Ότι ο πυθμένας της λίμνης συνεχίζει να λειτουργεί από το σημείο που σταμάτησε το 1962. Επανήλθε ως φυσικός ταμιευτήρας και αγνοεί τα τεχνικά έργα που ακολούθησαν με την αποξήρανση. Ενδεχομένως ένα έργο που θα επαναλάβει την απομάκρυνση του νερού, προκειμένου να αποδοθούν οι εκτάσεις στους καλλιεργητές, να μην έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Κάποιοι ελπίζουν και προτείνουν την κατασκευή μιας καινούργιας σήραγγας, που θα κατευθύνει τα πλεονάζοντα νερά προς το Αιγαίο. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πως η απάντληση των υδάτων θα αποτελέσει μόνιμη λύση. Απλώς εικάζεται. Ένα εξαιρετικά υψηλού κόστους έργο με αμφίβολα αποτελέσματα. Παράλληλα, αυτό θα προκαλέσει περιβαλλοντικό πρόβλημα στον θαλάσσιο χώρο εκβολής των υδάτων στην Παγασητικό κόλπο και θα διαταράξει την ισορροπία του οικοσυστήματος, καθώς η ιλής που θα εναποτεθεί στα νερά θα αλλάξει την μορφολογία του βυθού, ενώ θα έχει και εκείνα τα στοιχεία των φαρμάκων και λιπασμάτων που χρησιμοποιούν οι γεωργοί.
Το πρόβλημα δεν είναι η διοχέτευση των όγκων του βρόχινου νερού, όταν αυτά θα πέφτουν στην Κάρλα, γιατί οι ζημίες θα επαναλαμβάνονται όποτε θα συμβαίνει μια ανάλογη καταιγίδα, ενδεχομένως με μικρότερης διάρκειας κατακράτηση των υδάτων. Το θέμα είναι πως ο όγκος του νερού θα παροχετεύεται προτού φτάσει στην λεκάνη μέσω άλλων οδών περιφερειακά της λίμνης.
Επίσης, εάν τραβηχτούν τα νερά, σε τι κατάσταση θα είναι το έδαφος, όπου έχουν καταλήξει τα φερτά υλικά από τον ποταμό Πηνειό και τους χείμαρρους και το καλλιεργήσιμο χώμα πιθανότατα θα έχει παρασυρθεί;
Σημειώνεται ότι η αρχική έκταση της λίμνης προ του 1962, όταν και αποξηράθηκε ήταν περίπου 180.000 στρέμματα, ενώ σήμερα ξεπερνά τα 190.000 στρέμματα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος