Oceancast: Το προηγμένο σύστημα που προστατεύει τους ψαράδες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο έχουν στα χέρια τους οι ερασιτέχνες και οι επαγγελματίες αλιείς της Καβάλας, για να προλάβουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο δήμος εγκατέστησε ένα νέο πρότυπο σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης αλιέων και παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παράκτια ζώνη.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Μιχαηλίδη, Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης, Προγραμματισμού, Ψηφιακών Υπηρεσιών & Νεολαίας Δήμου Καβάλας, πρόκειται για την καινοτόμα εφαρμογή OCEANCAST, ένα προηγμένο τεχνολογικό εργαλείο που παρέχει άμεσα και εύκολα πληροφορίες για τις μετεωρολογικές και υδρογραφικές συνθήκες που επικρατούν κάθε ώρα της ημέρας στην παράκτια ζώνη του θαλάσσιου κόλπου στα όρια του δήμου Καβάλας.

Η εφαρμογή αυτή είναι συμβατή για κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και φορητές συσκευές, δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα να λαμβάνει online πληροφορίες.

Προσφέρει ακριβείς πληροφορίες για τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες, τις ωκεανογραφικές παραμέτρους και την πρόβλεψη του καιρού διευκολύνοντας τους αλιείς να προγραμματίσουν τις αλιευτικές τους δραστηριότητες με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Το σύστημα αυτό βασίζεται σε τεχνολογικά προηγμένους αισθητήρες, στο διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things) και στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, παρουσιάζοντας με εύκολο τρόπο πλήθος περιβαλλοντικών παραμέτρων για την ατμόσφαιρα και τη θάλασσα.

Εκτός των παραπάνω, το συγκεκριμένο σύστημα βοηθά στην αντιμετώπιση και μιας σειράς προβλημάτων όσον αφορά τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης, όπως είναι η παράκτια διάβρωση, φαινόμενα ευτροφισμού, ακραίες θύελλες , συμβάλλοντας καθοριστικά στην ασφάλεια των αλιέων, των θαλάσσιων επιβατικών μεταφορών αλλά και των τουριστών που μισθώνουν σκάφη θαλάσσιας αναψυχής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος