Ο υδροβιότοπος της λίμνης Άγρα στην Πέλλα

Η λίμνη του Άγρα ή λίμνη των κύκνων, εκτείνεται σε έκταση 6.000 στρέμματα, όπου αρχές της άνοιξης μετρήθηκαν πάνω από 150 κύκνοι, συγκεντρώνοντας πλήθος επισκεπτών.

Η Ειρήνη Σκουλή, υπεύθυνη του κέντρου φυσικής ιστορίας υδροβιότοπου Άγρα Βρυττών-Νησίου, μεταφέρει την εικόνα μιας από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας που φιλοξενεί έναν μεγάλο πλούτο από σπάνια είδη ορνιθοπανίδας, αν και πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη, μόλις έξι χιλιόμετρα δυτικά της Έδεσσας. 

250 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί, στην περιοχή, ενώ τα φρούτα, ειδικά τα κεράσια, προσελκύουν την άγρια πανίδα. Ενδεικτικό των καθαρών νερών είναι οι βίδρες που ζούν στον υδροβιότοπο. Με τα κρυστάλλινα νερά των «Πηγών», που εκβάλλουν στην λίμνη και αυτοσχέδια ξύλινα γεφυράκια, αποτελεί ιδανικό τόπο για τους φυσιολάτρες και περιπατητές.

Ο υδροβιότοπος της λίμνης Άγρα στην Πέλλα

Πλούσια δενδρώδης βλάστηση και πυκνοί λειμώνες, εκτάσεις με υδρόβια φυτά, αποτελούν καταφύγιο για τα αμφίβια, την ιχθυοπανίδα  και τα άγρια ζώα, που σπάνια ταράζουν την μακαριότητα των κύκνων.

Ο υδροβιότοπος έχει πέριξ αυτού ένα οδικό δίκτυο και η πρόσβαση είναι ιδιαιτέρα εύκολη και μοναδική στην Ελλάδα, σημειώνει η κ. Σκουλή. Υπάρχει επίσης ένα δίκτυο μονοπατιών που έχει ανοίξει ο δήμος, μέσω των οποίων η εγγύτερη πρόσβαση προσφέρει την δυνατότητα της παρατήρησης στους ειδικούς.

Ένας τόπος ιδανικός για ένα τριήμερο, όπως του Αγίου Πνεύματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος