Θέρος – τρύγος – πόλεμος. Ή μάλλον ο τρύγος και ο θερισμός κινητοποιούν τις κοινωνίες σε βαθμό πολέμου.
Με αυτό το σκεπτικό παρουσιάζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, τις κοπιώδεις προσπάθειες που καταβάλουν στο κτήμα Νεράντζη, για την συγκομιδή των αμπελιών.
Δεν χωρούν χρονοτριβές, για να ευοδωθούν οι προσπάθειες μιας ολόκληρης χρονιάς.
Ο Νεραντζής Μητρόπουλος, οινοποιός, ιδιοκτήτης κτήματος εξηγεί ότι το κρασί είναι το βασικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού, αναπτύχθηκε στην Ελλάδα και εξαπλώθηκε σε όλη την μεσόγειο. Το 1840 η περιοχή είχε 10.000 στρέμματα αμπέλια, τα οποία λόγω των συνθηκών κυρίως των πολέμων καταστράφηκαν.
Σε υψόμετρο 160 μέτρων και σε μια έκταση 200 στρεμμάτων γύρω από το οινοποιείο είναι φυτεμένα 108 στρέμματα αμπελώνων. Οι αμπελώνες βρίσκονται σε ημιορεινή περιοχή, στον λόφο της Καλίντσας, μπροστά στο όρος Μενοίκιο.
Φέτος οι χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν κάποια προβλήματα, αλλά βοήθησαν να μην εμφανιστεί περονόσπορος και καταφέραμε να έχουμε μια εξαιρετική χρονιά.
Η καλλιέργεια και η οινοποιεία εκφράζουν την επιθυμία να αναβιώσουμε την παράδοση και τον πολιτισμό μας που μας πέρασε από τις παλαιότερες γενιές με σύγχρονο τρόπο, αναφέρει ο κ. Μητρόπουλος.
Μια από τις ποικιλίες που καλλιεργεί είναι το Λημνιό. Όπως τονίζει ο κ. Μητρόπουλος, είναι μια αρχαία ποικιλία, από την οποία σύμφωνα με την παράδοση παρασκευάστηκε το κρασί που έδωσε ο Οδυσσέας στον κύκλωπα Πολύφημο.
Το Λημνιό είναι μια ερυθρή ποικιλία η οποία πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Λημνία σταφυλή, όπως αναφέρεται από τον Ησίοδο και τον Αριστοτέλη. Θεωρείται αν όχι η αρχαιότερη, μία από τις αρχαιότερες ποικιλίες σταφυλιών στον κόσμο.
Οι αρχαίες ποικιλίες διατηρούνται χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις. Η καλλιέργεια είναι βιολογική χωρίς τη χρήση λιπασμάτων και εντομοκτόνων και με σεβασμό στην βιοποικιλότητα και την ισορροπία του οικοσυστήματος.
Ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά. Τα σταφύλια μεταφέρονται στο οινοποιείο, όπου χωρίζει τσαμπί από την ρόγα, γίνεται η συγκράτηση των αρωμάτων με ειδικές θερμοκρασίες. Κάτω από την γη, σε συνθήκες σταθερής θερμοκρασίας και υγρασίας ωριμάζουν οι οίνοι σε δρύινα βαρέλια και μετά την παλαίωση ακολουθεί η γευστική απόλαυση. «Οίνος ευφραίνει καρδία».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος