«Ο ΠΛΑΤΩΝ» – Το μοναδικό βιβλιοδετείο των Ιωαννίνων

Στα Γιάννενα, ένας άνθρωπος με αγάπη για το βιβλίο και την τέχνη της βιβλιοδεσίας, επιμένει στην συνέχιση μιας εργασίας, την οποία οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει.  

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ  Βασίλης Σιώμος, παρουσιάζει ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλεως, όπου άνθισαν τα γράμματα ακόμη και στους σκοτεινούς αιώνες.

Η Βάσω Πανουργιά, βιβλιοδέτης, εξηγεί πως η δουλειά της απαιτεί μεράκι και υπομονή, προκειμένου να αποκαταστήσει ή να καταστήσει χρηστικά τα παλιά και φθαρμένα βιβλία. Τα ράβει, βάζει τα εξώφυλλα και έπειτα από συνεννόηση με τον κάτοχο τους αποφασίζεται η συνολική εμφάνιση ενός εκάστου.

Φιλοσοφικά, εκκλησιαστικά, φοιτητικά, παλιά συγγράμματα, που ξεθωριάζουν στον χρόνο και κινδυνεύουν να χαθούν οι σελίδες τους από το βάρος των επαναλαμβανόμενων κινήσεων της μαθητείας γλωσσών, τεχνών και ιδεών, αποκαθίστανται και δίνουν ικανοποίηση σε εκείνους που τα φρόντισαν, αλλά και στους ιδιοκτήτες τους.     

«Ο ΠΛΑΤΩΝ» – Το μοναδικό βιβλιοδετείο των Ιωαννίνων

Ένα βιβλίο του 1637 που φτιάχτηκε στην Βενετία από γιαννιώτες βιβλιοδέτες έφτασε στα χέρια της κ. Πανουργιά, για να αποκτήσει μια νέα ζωή. Ένα πολύτιμο απόκτημα, στολισμένο περίτεχνα που προσφέρει κυρίως πνευματικό παρά υλικό πλούτο, ανεξάρτητα από την χρηματική του αξία. Είναι βέβαιο ότι σε κάθε σπίτι θα υπάρχει ένα βιβλίο τουλάχιστον 50-70 ετών που αξίζει ιδιαίτερη φροντίδα, να μείνει ακριβή κληρονομιά για την επόμενη γενιά, να μην καταλήξει σε κάδους απορριμμάτων.

«Ο ΠΛΑΤΩΝ» – Το μοναδικό βιβλιοδετείο των Ιωαννίνων

Τα Γιάννενα αποτελούσαν πάντα φυτώριο της σκέψης. Ο πνευματικός πλούτος της πόλεως δεν περιοριζόταν στην ίδρυση, οικονομική συντήρηση φερώνυμων Σχολείων, ιεροσπουδαστηρίων, την χρηματοδότηση διδασκόντων και την στήριξη των διδασκομένων, αλλά και στις εκδόσεις βιβλίων, που ήταν μια αμφίπλευρη διαδικασία μεταξύ των Ιωαννίνων και άλλων πνευματικών κέντρων της Ευρώπης. Η ακτινοβολία των Ιωαννίνων των αρχών του 17ου αιώνα συνεχίζεται μέσα από ατομικές προσπάθειες, που προβάλλουν την  πνευματική αφύπνιση σε μια άλλη εποχή και συμβάλλον στην πνευματική καλλιέργεια, που μόνο ένα βιβλίο μπορεί να προσφέρει. Άλλωστε όσο παλαιότερα, άξια συντήρησης, τόσο σπουδαιότερα, αφού στο παρελθόν το χαρτί ήταν πολύτιμο για να σπαταληθεί σε ανάξια λόγου αναγνώσματα.    

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος