Ο αρχαιότερος αναλογικός υπολογιστής, ο οποίος χρονολογείται από την ελληνιστική περίοδο, αποτελεί δείγμα της υψηλής τεχνολογίας του 2ου αιώνα π.Χ., ο οποίος χάθηκε στον βυθό ανοικτά των Αντικυθήρων, όταν βούλιαξε το πλοίο που τον μετέφερε στην Ιταλία.
Ένα δεύτερο ασφαλέστερο ταξίδι του μηχανισμού ξεκίνησε με την σημαντική έκθεση που φιλοξενείται στο Πλανητάριο του Μιλάνου και λειτουργεί από εχθές Τετάρτη, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων που πραγματοποιούνται για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Μιλάνο-Κορτίνα 2026.

Σύμφωνα με την Μπέττυ Λάρδα, Γενική Σύμβουλο ΟΕΥ στην Ελληνική Πρεσβεία Ιταλίας, η πρωτοβουλία αποτελεί γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, όπου ξεχωρίζει η αρχαία ελληνική ευρηματικότητα και καινοτομία.

Οι επισκέπτες από όλον τον κόσμο, που θα βρεθούν στο Μιλάνο κατά το διάστημα των αγώνων θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την πολυπλοκότητα του μηχανισμού, ο οποίος χρησιμοποιούσε γρανάζια για αστρονομικούς υπολογισμούς ακριβείας.
Εάν η Ακρόπολη είναι το αξεπέραστο αριστούργημα της αρχιτεκτονικής, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι το αντίστοιχο της τεχνολογίας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος