Ο ιστορικός ναός του Αγίου Αθανασίου Εμμανουήλ Παπά

Στην γενέτειρα του ήρωα της επαναστάσεως στην Μακεδονία Εμμανουήλ Παπά η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο γράφει την δική της ξεχωριστή ιστορία.  

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, λάτρης της ιστορίας και δεινός αφηγητής διήνυσε τα 17 χιλιόμετρα από τις Σέρρες για να μάθει τις λεπτομέρειες.   

Ο ιερέας Γιώργος Παντούσης, αφηγείται το ιστορικό. Ο ναός ανεγέρθη το 1805 από τν Εμμανουήλ Παπά., στην ομώνυμη κωμόπολη, με χρήματα και προσωπική εργασία του ιδίου και της οικογενείας του. Με τα πενιχρά μέσα που διέθετε τότε ο κόσμος κατάφερε να ολοκληρώσει ένα τόσο αριστουργηματικό έργο.

Από το ταμείο της αντιπεριφέρειας χρηματοδοτήθηκαν εξ’  ολοκλήρου οι εργασίες αποκαταστάσεως του τέμπλου, το οποίο υπέστη την φθορά του πανδαμάτορος χρόνου. Προβλήματα στατικότητος, υγρασίας φθοράς των ξύλων και των εικόνων, είναι εκείνα που έπρεπε επειγόντως να αντιμετωπιστούν.

Η πρώτη φάση του έργου για την συντήρηση του ξυλόγλυπτου τέμπλου έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ προ 15ημέρου υπεγράφη η σύμβαση για την δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει την συντήρηση του άμβωνα, του  δεσποτικού θρόνου και των εικόνων του τέμπλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος