Ο Γερμανός γλύπτης που αγάπησε την Νάξο

Σε ηλικία 24 ετών, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βερολίνου ο νεαρός γλύπτης Ίνγκμπερτ Μπρούνκ έφτασε στην Ελλάδα, μαγεύτηκε από το ελληνικό φως, αποχαιρέτησε την πατρίδα του στην Κάτω Σαξονία και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Νάξο.

Ο Γερμανός γλύπτης που αγάπησε την Νάξο

Ήταν το 1985 όταν επισκέφτηκε τις Κυκλάδες και αποφάσισε να μείνει. Αρχικά διέμενε σε ένα ενετικό φρούριο, χτισμένο στα ερείπια μιας αρχαίας ακρόπολης, ψηλά πάνω από τη  σύγχρονη πόλη. Έπειτα από λίγο δεν σκεφτόταν πλέον την επιστροφή. Το φιλικό περιβάλλον και η αστείρευτη πηγή που προσφέρει η φύση ως έμπνευση, τον κρατούν έως σήμερα στο νησί και δεν σκοπεύει να φύγει από την Ελλάδα, λέει ο κ. Brunk.

Ο Γερμανός γλύπτης που αγάπησε την Νάξο

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα γλυπτά του παίρνουν σάρκα και οστά, διαποτισμένα από το απαράμιλλο φώς.  Ήταν αυτό το λευκό, κρυστάλλινο και εξαιρετικά ημιδιαφανές μάρμαρο που τον ενέπνευσε, αναφέρει ο κ. Brunk.

Ο Γερμανός γλύπτης που αγάπησε την Νάξο

Το φώς διεισδύει στο μάρμαρο και του δίνει ζωή. Παύει να είναι μια πέτρα. Το ίδιο το υλικό αποτελεί πηγή δημιουργίας. Επί σαράντα χρόνια σκαλίζει σχέδια και μορφές εμπνευσμένα από τον αρχαίο κυκλαδικό πολιτισμό, επάνω σε ένα από τα ελαφρύτερα μάρμαρα που χρησιμοποιήθηκαν στην γλυπτική από την παλαιολιθική εποχή, αυτό της Νάξου.   Ο χρόνος στέκεται μετέωρος και το βάρος της πέτρας χάνεται μέσα στην πλαστικότητά της. Ανάλαφρη πραγματεύεται το ταξίδι της ύπαρξης του ανθρώπου με μορφές αναλλοίωτες στον χρόνο.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος