Νευροκόπι – 3ο φεστιβάλ πατάτας και ρομποτική

Μια μπαταρία που προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια είναι κάτι σύνηθες. Όταν όμως τον ρόλο της μπαταρίας αναλαμβάνει μια πατάτα, εκεί αρχίζει ο κόσμος των χημικών αντιδράσεων.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Τασούλα Κρητικού παρακολούθησε μια επίδειξη γνώσεων και ικανοτήτων που έλαβε χώρα λίγο μετά τις 9:30 πμ στον αύλιο χώρο του ΓΕΛ Κάτω Νευροκοπίου.  

Στο 3ο Φεστιβάλ Πατάτας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο επικεντρώνονται στο τοπικό προϊόν. Με απλά υλικά οι μαθητές δείχνουν πως δυο ηλεκτρόδια, ένα καρφί και το οξύ από μια πατάτα μπορούν να δημιουργήσουν ενέργεια ικανή να φορτίσει μικρές συσκευές.

Νευροκόπι – 3ο φεστιβάλ πατάτας και ρομποτική

Το κύκλωμα αποτελούμενο από σύρμα, καλώδια, καρφιά, πατάτες και μια μικροσυσκευή που θα φορτισθεί, ετοιμάζεται να φωτίσει.

Γιατί η πατάτα λειτουργεί ως μπαταρία; Την απάντηση δίνει η Ελένη. Η πατάτα περιέχει ηλεκτρολύτες, όπως το ασκορβικό οξύ, το κιτρικό οξύ και η βιταμίνη C. Το σιδερένιο καρφί όταν έρχεται σε επαφή με ένα οξύ οξύνεται και τα ηλεκτρόνια που απελευθερώνονται μεταφέρονται στο χάλκινο σύρμα, με αποτέλεσμα να κλείνει το κύκλωμα και να παράγει ενέργεια.

Νευροκόπι – 3ο φεστιβάλ πατάτας και ρομποτική

Ταυτοχρόνως, μια άλλη ομάδα ασχολείται με την ρομποτική. Οι μαθητές δημιούργησαν ένα σύστημα διαλογής και μεταφοράς της πατάτας, που μετράται και πηγαίνει προς συσκευασία, όπως εξηγεί η Κωνσταντίνα.

Ο Αναστάσιος Μωυσιάδης, διευθυντής του γενικού λυκείου Κάτω Νευροκοπίου, δηλώνει υπερήφανος για τους μαθητές και τονίζει ότι για τρίτη χρονιά συνεχίζεται η προσπάθεια τους με καινοτόμες κατασκευές και προγράμματα που επικεντρώνονται στα τοπικά προϊόντα, παρασκευάζοντας από καλλυντικά έως βιοκαύσιμα. Αυτά αφορούν τις πατάτες που δεν διατίθενται για βρώση, είναι άχρηστες από διατροφική άποψη, αλλά έχουν εμπορευματική αξία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος