Οι διατροφικές μας συνήθειες συνδέονται άρρηκτα με την υγεία του εγκεφάλου.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ψάρια, όσπρια αλλά και το ελαιόλαδο δεν θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή των ηλικιωμένων, έτσι ώστε να διατηρήσουν νέο τον εγκέφαλό τους και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό.
Σύμφωνα με την Επίκουρη καθηγήτρια και Κλινική διατροφολόγο – ψυχολόγο, Αιμιλία Βασιλοπούλου, ο ρόλος της διατροφής στην καλή υγεία του εγκεφάλου είναι τεράστια, ενώ οι αυστηρές στερητικές δίαιτες στη διάρκεια της ζωής μας δεν κάνουν καλό. Αυτό που χρειάζεται είναι να λαμβάνουμε καλής ποιότητας λίπος, όπως το ελαιόλαδο, αλλά σε μικρές ποσότητες, καθώς και τα προϊόντα ολικής άλεσης και το ψάρι. Οτιδήποτε παράγει η φύση ανάλογα με την εποχή είναι αρκετό να μας προστατεύσει, ενώ σε ό,τι αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν τις βιταμίνες που λαμβάνει κανείς από τις τροφές, κατέληξε χαρακτηριστικά η κα Βασιλοπούλου.
Όπως επισήμανε ο Καθηγητής ΤΕΦΦΑ, Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης, η άσκηση συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάσχεση νευροεκφυλιστικών παθήσεων και μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη του Αλτσχάιμερ. “Στην εποχή μας συνηθίζεται να παίρνουμε τεράστιες ποσότητες ενέργειας και να καταναλώνουμε λίγο, ενώ το περπάτημα είναι μία ήπια μορφή άσκησης που καλό είναι να γίνεται 4-5 φορές την εβδομάδα για μισή ώρα. Ακόμη, τόνισε ο κ. Τσορμπατζούδης, βάσει των τελευταίων ερευνών, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, καθώς μπορεί να ενεργοποιήσουν το Αλτσχάιμερ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος