Μισό αιώνα μετά την διακοπή της λειτουργίαςτης καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου ο χώρος όπου είχε εγκατασταθεί το εργοστάσιο, στεγάζει τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αποτελεί χώρο μελέτης για τους νέους αρχιτέκτονες.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Φρόσω Παύλου με την ευκαιρία της ημέρας κατά του καπνίσματος ξεναγεί τους τηλεθεατές σε ένα χώρο που ήταν πρότυπος για την καπνοβιομηχανία τον 20ο αιώνα.
Ο Κώστας Αδαμάκης, αρχιτέκτονας, εξηγεί πως η προσπάθεια για να διασωθούν τα παλιά κτήρια του εργοστασίου Ματσάγγου ξεκίνησε προ 35ετίας.
Η καπνοβιομηχανία Ματσάγγου ιδρύθηκε το 1890 και συνέχισε να λειτουργεί έως το 1972. Το 1940 ήταν 2η βιομηχανία στην Ελλάδα και μετά τον πόλεμο το 1948 έδωσε εργασία σχεδόν στον μισό πληθυσμό του Βόλου, αφού είχε 1.850 εργαζόμενους.
Το συγκρότημα των 13.5000 τ.μ. αποτελείται από διάφορα κτήρια, που κατασκευάστηκαν σταδιακά. Μετά το πρώτο το 1890, κατασκευάστηκε το 2ο, το 1918, το κτήριο των γραφείων το 1925 και το τελευταίο κτίστηκε το 1937 με αρχιτεκτονική αντιπροσωπευτική της κάθε εποχής.
Οι νέοι αρχιτέκτονες έχουν ένα πραγματικό μοντέλο για την μελέτη της αρχιτεκτονικής των εργοστασιακών χώρων, που αποτελούν μουσειακό περιβάλλον μιας άλλης εποχής.
Η κατάληξη της καπνοβιομηχανίας ήταν νομοτελειακή, καθώς η νέα εποχή επιμένει στην απαγόρευση του καπνίσματος και η 31η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα κατά της βλαβερής συνήθειας.
Ενώ ο δυτικός κόσμος σήκωσε το λάβαρο του αγώνα κατά του καπνίσματος, στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, την μακρινή Ιαπωνία, με τους περισσότερους υπεραιωνόβιους κατοίκους, το κάπνισμα αποτελεί αγαπημένη και όχι ακριβώς απαγορευμένη συνήθεια.
Εν μέρει αυτό εξηγείται λόγω του ότι η Japan Tobacco Inc, εταιρεία κατασκευής τσιγάρων, λειτουργεί ως επιχείρηση της ιαπωνικής κυβέρνησης από το 1945 και βάση νόμου το κράτος απαιτείται να έχει στον έλεγχό της το ένα τρίτο των μετοχών της. Η εταιρεία κατέχει πάνω από το 66% της αγοράς τσιγάρων στην Ιαπωνία και παρά το ότι έχουν μειωθεί οι πωλήσεις τα τελευταία χρόνια, οι Ιάπωνες ανεξαρτήτως φύλου συνεχίζουν να απολαμβάνουν το σάκε σε συνδυασμό με το κάπνισμα ιδιαίτερα σε μικρά καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος