Νέα σχολικά κτίρια με προδιαγραφές για ΑμεΑ ζητούν γονείς μαθητών των ΕΕΕΕΚ της πόλης- Πρόταση για μεταστέγαση του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας στη Θέρμη

Την άμεση δρομολόγηση μελετών για την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων σε κάθε περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης ζητούν γονείς μαθητών ειδικών σχολείων, καταγγέλλοντας ότι τα έξι από τα επτά ΕΕΕΕΚ (Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) που λειτουργούν σήμερα δεν πληρούν τις κτιριακές προδιαγραφές για ΑμεΑ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα μέλη του Συντονιστικού οργάνου των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης αναφέρθηκαν στις εξελίξεις που αφορούν 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, το κτίριο του οποίου έχει κριθεί από τις αρμόδιες αρχές ακατάλληλο, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα ειδικά σχολεία.

«Πριν από δύο χρόνια με σφραγίδα εισαγγελέα είχε βγει ακατάλληλο το σχολείο μας και από τότε είναι συνεχής ο αγώνας για μεταστέγαση του σχολείου. Πριν από τις γιορτές ειδοποιηθήκαμε ότι η λειτουργία του σχολείου παρατάθηκε μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου και ότι είχε δρομολογηθεί διαμοιρασμός των παιδιών σε άλλα σχολεία. Αυτό βέβαια θα ήταν μεγάλο πλήγμα για εμάς και τα παιδιά μας, αλλά και για τα άλλα σχολεία που είναι ακατάλληλα να δεχθούν τα παιδιά, καθώς δεν υπάρχει χώρος, ούτε και υποδομές για τα παιδιά μας που κινούνται με αμαξίδιο» ανέφερε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΕΕΕΕΚ, Μελπομένη Δημητριάδου.

Όπως πρόσθεσε στη συνέχεια αποφασίστηκε μία νέα παράταση λειτουργίας του σχολείου μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς έως ότου βρεθεί οριστική λύση. «Έχουμε πολλές υποσχέσεις, ακόμη όμως τίποτε σίγουρο. Έχουμε μιλήσει με δημάρχους. Ο δήμαρχος Θέρμης μας έχει υποσχεθεί ότι θα μας βοηθήσει, αλλά ακόμη δεν έχουμε τίποτα σίγουρο. Περιμένει υπουργική απόφαση, ώστε να γίνει μία μελέτη για να χτιστεί ένα καινούργιο σχολείο για το οποίο το οικόπεδο υπάρχει. Μέχρι να γίνει η μελέτη και να χτιστεί το σχολείο μπορεί να μας μεταστεγάσει σε ένα άλλο κτίριο που μπορεί να μισθώσει και να μπούμε προσωρινά εκεί, γιατί η τελευταία παράταση είναι μέχρι τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο δεν ξέρουμε τι θα γίνει» σημείωσε η κ. Δημητριάδου.

Σε ό,τι αφορά το 1ο ΕΕΕΕΚ στο Πανόραμα, τμήμα των κτιριακών εγκαταστάσεων του οποίου τον Σεπτέμβριο κρίθηκε ακατάλληλο, η πρόεδρος του συλλόγου Γονέων του σχολείου Αρετή Μπατά ανέφερε πως ζητείται να δρομολογηθούν άμεσα οι επισκευές για την απόδοση όλων των χώρων, ενώ πρόσθεσε πως το συγκρότημα δεν μπορεί να υποδεχθεί μαθητές από το 2ο ΕΕΕΕΚ, καθώς πρόκειται για κτίριο τριών ορόφων με σκαλιά και χωρίς προσβασιμότητα για παιδιά με κινητική αναπηρία.

Στα κοινά προβλήματα των σχολείων ειδικής αγωγής αναφέρθηκε η γραμματέας του Συλλόγου Γονέων 1ου ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης Αλτα Πανέρα, σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για παράλληλη στήριξη μαθητών, οι ειδικοί εκπαιδευτικοί (νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι) με βάση τον αλγόριθμο που τοποθετούνται δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο από μία ώρα την εβδομάδα στο κάθε παιδί, η γεωγραφική διασπορά των ειδικών σχολείων συνεπάγεται ότι μεταφορά για κάποιους μαθητές μπορεί να απαιτεί έως και 1,5 ώρα, τα εργαστήρια των ΕΕΕΕΚ δεν διαθέτουν υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Παύλος Σαρόγλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος