13.000 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί μέχρις στιγμής από τα δεκαπέντε εκατ. που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, η πανώλη, που κατεγράφη στις 8 Ιουλίου, σε λιγότερο από ένα μήνα διέσχισε την θάλασσα και μεταφέρθηκε στην Κρήτη.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Παπαδάκης, παρουσιάζει λεπτομερώς την κατάσταση, η οποία προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κτηνοτρόφους του νησιού.
Εν μέσω θέρους με τόσες εκδηλώσεις και γάμους η κατανάλωση αιγοπροβάτων είναι η μεγαλύτερη του χρόνου. Τι θα συμβεί εάν η νόσος επεκταθεί και σε άλλες μονάδες είναι το ερώτημα που απασχολεί τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης έχει διαπιστώσει δυο κρούσματα, από κοπάδια που προέρχονται από την Γαλλία. Η μονάδες που εντοπίστηκαν αφορά 400 ζώα τα οποία θα θανατωθούν, ενώ δημιουργείται μια ζώνη ασφαλείας δέκα χλμ πέριξ των μονάδων. «Ήταν θέμα χρόνου η μεταφορά της νόσου από τα ζώα που ” στάθμευσαν” αρχικά στην Λάρισα, όπου κατά πάσα πιθανότητα προσβλήθηκαν από την πανώλη, που είχε εμφανιστεί ήδη στην περιοχή».
Η διασπορά των κρουσμάτων αναδεικνύει εκτός από το πρόβλημα των ελέγχων στα σύνορα, σημεία εισόδου των ζώων φορέων της πανώλης, και εκείνο κατά την διακίνηση τους εντός της επικράτειας. Η εμφάνιση της εισαγόμενης νόσου θέτει επί τάπητος το θέμα της ανάγκης για αλλαγή του καθεστώτος της εισαγωγής ζώων από το εξωτερικό.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος