Νέα ευρήματα απολιθωμένων κορμών στο Σιγρί

25.000 απολιθωμένους κορμούς κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου,  έφεραν στο φως οι σωστικές εργασίες, που πραγματοποιούνται στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δήμητρα Λαχουρή, έχει το προνόμιο να επισκέπτεται πρώτη από όλους την περιοχή με τα μοναδικά ευρήματα.

Ο Νίκος Ζούρος, διευθυντής του μουσείου φυσικής ιστορίας απολιθωμένου δάσους Λέσβου εξηγεί ότι πρόκειται για το μοναδικό ανοικτό μουσείο στον κόσμο.   

Η ηλικία των ευρημάτων υπολογίζεται στα είκοσι εκατομμύρια χρόνια και περιλαμβάνουν πολλά είδη βαλανιδιάς, δάφνης, οξιάς, φοίνικες, φτέρες, κ.α..  

Όπως λέει ο κ. Ζούρος, τα ευρήματα αποτελούν έκπληξη. «Δεν πιστεύαμε ότι θα βρεθεί τόσο μεγάλος αριθμός χλωρίδας και αυτό τα καθιστά τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία του πλανήτη.  Σήμερα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα στοιχεία. για το μακρινό γεωλογικό παρελθόν».

Νέα ευρήματα απολιθωμένων κορμών στο Σιγρί

Το απολιθωμένο δάσος δεν δημιουργήθηκε σε ένα μόνο γεγονός, αλλά σε διαδοχικές ηφαιστειακές εκρήξεις. Υπήρξαν επάλληλα απολιθωμένα δάση το ένα επάνω στο άλλο, με μεγάλα διαστήματα μεταξύ των εναποθέσεων.    Για εκείνους που επιθυμούν να πάρουν μια γεύση του παρελθόντος και της δημιουργίας του πλανήτη δεν υπάρχει κάτι πιο αντιπροσωπευτικό στον πλανήτη από την Λέσβο. Για την καλύτερη περιήγηση έχουν χαραχθεί ειδικές διαδρομές για τους επισκέπτες, που θα είναι διαθέσιμες από φέτος το καλοκαίρι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος