Γενοκτονία Ποντίων: 20ος Δρόμος Θυσίας στη Νάουσα και εκδηλώσεις μνήμης στην Κοζάνη

Σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου πραγματοποιείται στη Νάουσα ο 20ος Δρόμος Θυσίας, με δύο αγώνες, έναν 6,5 χιλιομέτρων, καθώς και παιδικό αγώνα μαθητών δημοτικού-γυμνασίου ενός χιλιομέτρου.

Η ώρα εκκίνησης του αγώνα των 6,5 χιλιομέτρων δόθηκε στις 10:00π.μ. στο πάρκο της Νάουσας και η εκκίνηση του αγώνα των μαθητών έγινε στις 9:40 π.μ.

Σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Δάγγα, Αντιδήμαρχο Αθλητισμού και Παιδείας, φέτος ο αγώνας είναι αφιερωμένος στην Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με τις δηλώσεις συμμετοχής να έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και τη συμμετοχή αθλητών από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Η αρχή της διαδρομής είναι επίπεδη σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Στη συνέχεια, οι αθλητές οδηγούνται ανηφορικά για 800μ. και μετά κατηφορίζουν σε λιθόστρωτο δρόμο για 200 μέτρα. Στη συνέχεια με ανηφορική πορεία συνεχίζουν στην παραποτάμια διαδρομή της Αράπιτσας και μέσω του περιβάλλοντα χώρου της εκκλησίας της Υπαπαντής, φτάνουν στο μνημείο του Χώρου Θυσίας των Ναουσαίων Ηρωίδων που θυσιάστηκαν με τα παιδιά τους στο βάραθρο του ποταμού κατά το Ολοκαύτωμα της Νάουσας τον Απρίλιο του 1822 (3,5χλμ.). Η πορεία συνεχίζεται κατηφορικά διασχίζοντας παλιές οδούς μέχρι την Πλατεία Καρατάσου στο κέντρο της πόλης. Κατόπιν η διαδρομή περνά από το Δημαρχείο και τον πύργο του ρολογιού, ένα κτίριο του1895. Στη συνέχεια η διαδρομή περνά από τον ιστορικό «Στραβό Πλάτανο» ηλικίας άνωτων 600 ετών που ταυτίζεται με την ίδρυση της πόλης της Νάουσας,την οδό Ανταρτών και την Πλατεία Αλωνίων, παραδοσιακές γειτονιές της πόλης. Η διαδρομή συνεχίζεται κατηφορικά για 800μ. μέχρι την τελική ευθεία του τερματισμού (6,5χλμ.).

Η ημέρα αυτή τιμήθηκε και στην Κοζάνη, με τη νέα γενιά να νιώθει πόνο, θλίψη και συγκίνηση, ενώ συγκλονίζουν οι ανατριχιαστικές αφηγήσεις και οι μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τη θηριωδία. “Η Γενοκτονία δεν είναι θέμα των Ποντίων αλλά όλων των Ελλήνων”, τόνισε η Έφη Κατσόγιαννου, μέλος της οργανωτικής επιτροπής.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος