Ν. Παπαγεωργίου: Επίσκεψη κλιμακίου του CERN για τη δημιουργία Κέντρου Έρευνας και Θεραπείας Καρκίνου

Θετική εικόνα αποκόμισαν κατά την επίσκεψή τους στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, οι επιστήμονες του CERN (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών) και των χωρών μελών της διακρατικής πρωτοβουλίας με στόχο τη δημιουργία Κέντρου Έρευνας για τη Θεραπεία του Καρκίνου μέσω ακτινοβολίας, με πρωτόνια και βαρέα ιόντα άνθρακα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το κλιμάκιο επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου την Τρίτη 5 Απριλίου, ώστε να γνωρίσει τις υποδομές του και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις δυνατότητές του. Η επίσκεψη αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η χώρα μας στηρίζει το εγχείρημα της διακρατικής πρωτοβουλίας SEEIIST (Διεθνές Ινστιτούτο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τις Βιώσιμες Τεχνολογίες), με συντονισμένη προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης. Εξάλλου, όπως τονίστηκε στο τριήμερο συνέδριο «Έρευνα και Θεραπεία
του Καρκίνου με Ιόντα», που ολοκληρώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, προτείνεται η εγκατάσταση του Κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου επιδιώκει τη χωροθέτηση της κύριας εγκατάστασης του νέου Κέντρου με τη λειτουργία του επιταχυντή για την παραγωγή πρωτονίων και βαρέων ιόντων άνθρακα στο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Μιχάλη Καραβιώτη, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό για την πλήρη υποστήριξη της λειτουργίας του νέου Κέντρου, το οποίο, όπως δείχνει η εμπειρία του CERN, θα πρέπει να είναι εγκατεστημένο εντός Νοσοκομείου.

Το κλιμάκιο των επιστημόνων, που συνόδευαν ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Τάσος Τζήκας, ο Πρόεδρος του SEEIIST καθηγητής Leandar Litov, ο Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Σωτήρης Χαρισόπουλος και ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα Stefan Esterman, υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης και ο Γενικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης. Αφού παρουσίασαν τους χώρους του Νοσοκομείου μέσα από τη μακέτα που βρίσκεται στην κεντρική είσοδο, τους ξενάγησαν, με τη βοήθεια του εξειδικευμένου επιστημονικού
προσωπικού στο Γ ́ Πανεπιστημιακό Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής (PET/CT), τα Τμήματα
Ακτινοθεραπείας και Ιατρικής Φυσικής (γραμμικός επιταχυντής), καθώς και στο Ερευνητικό και Πειραματικό Κέντρο. Στη συνέχεια, ακολούθησε παρουσίαση του Νοσοκομείου στο αμφιθέατρο. Οι επισκέπτες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι με τις υποδομές που διαθέτει το Νοσοκομείο και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που αφορά τη θεραπεία ογκολογικών ασθενών.

Το Κέντρο έρευνας και πρωτοποριακής θεραπείας καρκίνου, που διεκδικεί η Θεσσαλονίκη θα
δημιουργηθεί σε μια από τις 10 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που συμμετέχουν στην
πρωτοβουλία. Θα πρόκειται για ένα «μικρό CERN», όπου θα λειτουργεί επιταχυντής, κέντρο
αντικαρκινικής θεραπείας και κέντρο επιστημονικής έρευνας για τον καρκίνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θεραπεία με δέσμες ιόντων μπορεί να στοχεύει στη ριζική αντιμετώπιση των καρκινικών όγκων με μεγαλύτερη ακρίβεια από τη συμβατική ακτινοθεραπεία, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους παρακείμενους υγιείς ιστούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος