Η Thessaloniki Walking Tours διοργανώνει παρουσίαση με τίτλο «Μουσικές Ιστορίες της Πόλης» το Σάββατο 22 Μαρτίου.
Τα τελευταία 50 χρόνια μουσικοί με διαφορετικά υπόβαθρα συναντιούνται στα αυτοσχέδια μουσικά στούντιο ή αλλιώς «προβάδικα» της Θεσσαλονίκης.
Στους χώρους τους συντελούνται έξω-θεσμικές και ανεξάρτητες ωσμώσεις σε δημιουργικό και κοινωνικό επίπεδο που παραμένουν αθέατες, παρόλο που τα αποτελέσματά αυτών εμπλουτίζουν σημαντικά τη πολιτιστική ζωή όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας. Ανεξάρτητες κυκλοφορίες, ανεξάρτητες δισκογραφικές, φεστιβάλ, χώροι συναυλιών, fanzines μουσικός τύπος, ραδιόφωνα, αποτελούν όλα κομμάτια ενός ζωντανού μουσικού δικτύου που ενεργοποιείται από την πρωτογενή μουσική δημιουργία των μουσικών groups των αυτοσχέδιων μουσικών στούντιο.
Κατά την παρουσίαση αυτή:
-θα γίνει ανασκόπηση της εξέλιξης των στούντιο μέσα στον αστικό ιστό της πόλης από τα μέσα της δεκαετίας του ‘70 μέχρι περίπου τις μέρες μας, με επικέντρωση στην περίοδο 1974-1994.
-θα συνδεθεί η δράση τους με πολλά και διαφορετικά κομμάτια της μουσικής ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης.
-θα αναλυθούν και θα περιγραφούν οι μουσικές και κοινωνικές διαδικασίες που τελούνταν και τελούνται στους χώρους τους.
-θα σχολιαστεί η τωρινή κατάσταση των στούντιο. Συγκεκριμένα θα αναφερθούμε στις αρνητικές συνέπειες που έχει επιφέρει στην πρακτική των αυτοσχέδιων στούντιο και της ζωής των μουσικών της πόλης η χωρίς σχεδιασμό επέκταση της βραχύβιας μίσθωσης κατοικίας (AirBnB) στο δυτικό κομμάτι του κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Η παρουσίαση θα έχει την μορφή ανοιχτού διαλόγου μεταξύ μουσικών και κοινού. Οι προσκεκλημένοι συζητητές/τριες θα είναι ο Γιάννης Δημητρούδης και η Χριστιάννα Βέη.
Σάββατο 22 Μαρτίου 2025
Τόπος συνάντησης: Βιβλιοπωλείο “ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΑ” (Βαφοπούλου 20)
Ώρα: 19.00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη
Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος