Μοναδικές γεύσεις στον “Μεθοριακό Σταθμό” της Κερκίνης

Το καλοκαίρι του 1913, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βυρώνειας Σερρών, ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, “έγραψαν” ιστορία, διπλασιάζοντας την Ελλάδα. Σήμερα, 100 χρόνια μετά στον ίδιο χώρο, με σεβασμό στην ιστορική μνήμη και στην παράδοση, δημιουργήθηκε το παραδοσιακό Καφε-Μεζεδο-Παντοπωλείο “ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ”.
Ο «Μεθοριακός Σταθμός» αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή της Κερκίνης. Βρίσκεται «πνιγμένος» μέσα στα πλατάνια, σε μια ήσυχη περιοχή δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές (Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη), ανάμεσα στην λίμνη της Κερκίνης και στους πρόποδες του όρους Μπέλλες, που αποτελεί φυσικό σύνορο με τη γειτονική Βουλγαρία.
Πρόκειται για τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού Βυρώνεια Σερρών, που λειτουργούσε έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Το καλοκαίρι του 1913, και κατά τη τελική φάση του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, στον σταθμό της Βυρώνειας, τότε Χατζή Μπεϊλικ, εγκαταστάθηκε το Ελληνικό Στρατηγείο. Κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων πλατανιών, Κωνσταντίνος και Βενιζέλος χάραξαν ουσιαστικά τα σημερινά βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Μια χάλκινη αναθηματική πλάκα, στον κορμό ενός αιωνόβιου πλατάνου, υπενθυμίζει στους επισκέπτες τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν μέρος στον ίσκιο του πριν από 109 χρόνια ακριβώς. Στο εσωτερικό, εκεί που παλαιότερα ήταν η Αίθουσα Αναμονής, υπάρχουν ιστορικές φωτογραφίες από εκείνο το τετ α τετ Κωνσταντίνου – Βενιζέλου στο Χατζή Μπεϊλίκ, που διπλασίασε ουσιαστικά τα σύνορα της χώρας.
Από το 2013, που λειτουργεί ο «Μεθοριακός Σταθμός» προσφέρει μοναδικά πιάτα στους επισκέπτες. Κυρίως από παράγωγα του βουβαλίσιου κρέατος και πίτες με πικάντικες γεύσεις Ανατολής, που ικανοποιούν κάθε απαιτητικό ουρανίσκο.

Ρεπορτάζ Λ. Κασάπης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος