Μολύβδινα σκάγια δηλητηριάζουν τα Φλαμίνγκο και όχι μόνο

Μπορεί το κυνήγι να έχει απαγορευτεί λόγω κορονοϊού, αλλά οι επιπτώσεις των κυνηγητικών δραστηριοτήτων του παρελθόντος προκαλεί τον θάνατο. Τα φλαμίνγκο που διαβιούν σε υδροβιότοπους της Ελλάδας είναι τα πιο εμφανή πρόσφατα θύματα, αλλά όχι από πυροβολισμούς. Δεκάδες φοινικόπτερα εντοπίστηκαν νεκρά ή άρρωστα σε τέτοιες περιοχές στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής, στην Κερκίνη, στην Επανομή, το Αγγελοχώρι κ.ά.. Οι ορνιθολόγοι αποφαίνονται ότι πρόκειται για δηλητηρίαση, επειδή κατάπιαν σκάγια από μόλυβδο.

Η Aθηνά Παναγιώτου, πρόεδρος του φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Θερμαϊκού αναφέρει ότι το 2020 τα φλαμίνγκο φώλιασαν στον υδροβιότοπο της Επανομής, αλλά ελάχιστα διασώθηκαν. Ως γνωστό τα μολύβδινα σκάγια κατά τον πυροβολισμό χτυπούν το θήραμα, αλλά τα περισσότερα καταλήγουν στο έδαφος ή σε λίμνες και ποτάμια. Όταν σκάνε σε μικρά κομματάκια μπερδεύονται με τα φερτά υλικά και τα χαλίκια, που καταλήγουν στο στομάχι των πτηνών και προκαλούν την θανατηφόρο μολυβδίαση.

Όπως καταγγέλλεται, συνεχίζεται η χρήση μολύβδινων σκαγιών, αν και έχει απαγορευθεί δια νόμου προ 8ετίας. Είτε πρόκειται για παράνομη διακίνηση είτε κάποιοι είχαν μεγάλα αποθέματα και τα ξεφορτώνονται. Το συσσωρευμένο φορτίο σκαγιών σε υδροβιότοπους είναι σχεδόν αδύνατο να καθαριστεί. Ο μόνος τρόπος διαφύλαξης της ζωής είναι η επίβλεψη και η τιμωρία και η δυνατότητα των φορέων να επιβλέπουν τις περιοχές NATURA.

Σημειώνεται ότι από τα σκάγια μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Καθώς όλα καταλήγουν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, οι επιπτώσεις του μολύβδου στον ανθρώπινο οργανισμό είναι καταστροφικές, καρκινογενέσεις, αλτσχάιμερ κ.ά.. Όταν ο άνθρωπος κυνηγούσε την τροφή του καθημερινά δεν χρησιμοποιούσε μέσα καταστροφικά για το περιβάλλον. Σήμερα η επιβίωση του δεν εξαρτάται από το κυνήγι. Πρόκειται για “σπόρ”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος