Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν οι Δήμοι Αριστοτέλη Χαλκιδικής και Μπάνια Λούκα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης

Μνημόνιο συνεργασίας στο πεδίο των προσκυνηματικών, σχολικών και πολιτιστικών ανταλλαγών, υπέγραψαν ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής και ο Δήμος Μπάνια Λούκα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, σε μία ιδιαίτερη τελετή αδελφοποίησης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Πύργου Προσφορίου της Ουρανούπολης.

Η δικτύωση πραγματοποιήθηκε σε υλοποίηση πρότασης του Πολιτιστικού Συλλόγου Ουρανούπολης και εντάσσεται στο Forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας, που προωθεί τη συνεργασία ανάμεσα στην Ανατολική Χαλκιδική και σε επιλεγμένες βαλκανικές πόλεις ή περιοχές, συγκεκριμένα στην ενότητα «Γνωρίζω τη βαλκανική γειτονιά μου».

Αυτή η ενότητα έχει στόχο να δημιουργήσει κίνητρα και ευκαιρίες για νέες τουριστικές ροές μεταξύ των περιοχών που δικτυώνονται, αλλά και να ενισχύσει υφιστάμενες ροές με ακόμη πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος και ο δήμαρχος Μπάνια Λούκα, Ντράσκο Στανιβούκοβιτς, παρουσίασαν τον «οδικό χάρτη» της επικείμενης συνεργασίας.

Ο κ. Βαλιάνος έκανε και μία σύντομη αναδρομή στην τριετή δράση και τα αποτελέσματα του Forum επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων: «Παρά το γεγονός ότι μοιραζόμαστε μεγάλο μέρος παραδόσεων και κουλτούρας, γνωρίζουμε ελάχιστα τη σύγχρονη ζωή στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Αυτή η κομβικής σημασίας διαπίστωση μας οδήγησε στη διοργάνωση δράσεων, που στοχεύουν στην ενίσχυση του διαλόγου και των δεσμών μεταξύ των βαλκανικών χωρών μέσα σρ ένα σύγχρονο τουριστικό και πολιτισμικό πλαίσιο».

Η τελετή είχε εορταστικό χαρακτήρα, περιλαμβάνοντας εκκλησιασμό και λιτάνευση της ιερής εικόνας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ουρανούπολη, ενώ ολοκληρώθηκε, εν πλω, σε μοναστηριακό δείπνο με συνταγές του Γέροντα Επιφάνειου του Μυλοποταμινού, από το βιβλίο «Η μαγειρική του Αγίου Όρους».

Τα πιάτα προετοιμάστηκαν από τους chef 19 τοπικών επιχειρήσεων-μελών της Αριστοτελικής Σύμπραξης, που κάθε χρόνο, μέσω της γαστρονομικής γιορτής KOUZINA, παραθέτουν δείπνο-διακόνημα για να τιμήσουν τη μνήμη αλλά και το έργο-παρακαταθήκη του Γέροντα.

Την τελετή δικτύωσης πλαισίωσε μουσικά η Μικτή Τετραφωνική Χορωδία Στρατωνίου «Νεικοπτελέμα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος