Μινωική Κρήτη- Υποψήφια για ένταξη στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Ένας φάκελος γεμάτος ιστορία και πολιτισμό ετοιμάζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου η Κνωσός να ενταχθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. 

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Καρυωτάκης, δικαιολογημένα υπερήφανος για την ιδιαίτερη πατρίδα του παρακολουθεί το θέμα.

Τα έξι Μινωικά Ανάκτορα Ζάκρου, Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων, Ζωμίνθου, και Κυδωνίας, έχουν συμπεριληφθεί στον φάκελο, εξηγεί ο Κώστας Φασουλάκης, αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα πολιτισμού.

Πρόκειται για ένα ανακτορικό σύστημα, ένα δίκτυο έξι ανακτορικών μνημείων, από τα πλέον εμβληματικά στοιχεία του μινωικού πολιτισμού.  

Ο φάκελος θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο. Εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση και θα ακολουθήσει επίσκεψη εκπροσώπων της UNESCO  στην περιοχή.

Η ένταξή των ανακτόρων σε μια παγκόσμια πολιτιστική διαδρομή αναδεικνύει της μοναδικότητα και τον πλούτο αυτής της κληρονομιάς, ενώ διασφαλίζει τους τρόπους προστασίας και προβολής της.

Μινωική Κρήτη- Υποψήφια για ένταξη στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Μέσα από αυτήν την προσπάθεια θα γίνει έρευνα και μελέτη, θα καταγραφούν  προβλήματα των μνημείων και θα αναληφθούν μέτρα για την προστασία, την αποκατάστασή τους, όπως και αναβάθμιση και ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών για τους επισκέπτες.

Όποιος δεν έχει περπατήσει ανυπόδητος επάνω στις πέτρες του αρχαίου λιθόστρωτου της Κνωσού, δεν έχει την εμπειρία, την αίσθηση της άμεσης επαφής με εκείνη την τόσο μακρινή, αλλά τόσο κοντινή εποχή.

Ακόμη μπορεί να νιώσει τις οσμές των πιθαριών στον ισόγειο χώρο, τώρα πλέον υπόγειο, ή να αφουγκραστεί τους ψιθύρους στην αίθουσα του θρόνου, να θαυμάσει το ηλιοβασίλεμα από τα σκαλιά, να ακούσει κάπου στο βάθος τον βρυχηθμό του μινώταυρου και να πάρει μέρος στα ταυροκαθάψια.      

Μινωική Κρήτη- Υποψήφια για ένταξη στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος