Και όμως. Το μικρό ηφαιστειογενές νησί της Νισύρου στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων ως ένας αξιοζήλευτος τουριστικός προορισμός, καταλήγει δυσπρόσιτος για κάποιους, καθώς η εύρεση κατοικίας για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς καθίσταται περιπέτεια, η οποία τελειώνει προτού αρχίσει.
Οι παραιτήσεις και οι δηλωθείσες άδειες αμέσως μετά τον διορισμό είναι ενδεικτικές κάποιες φορές του αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν οι νέοι δάσκαλοι και καθηγητές, σε τόπους με δυναμικά αναπτυσσόμενο τουρισμό.
Όπως αναφέρει ο Χριστοφής Κορωναίος, δήμαρχος Νισύρου, «στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τον εκπαιδευτικό κορμό του δήμου και επειδή αντιλαμβανόμενοι ότι είναι μικρός ο μισθός των πρωτοδιοριζόμενων, τους λέμε πως είμαστε δίπλα τους και θέλουμε να μείνουν κοντά μας».
Πολλές οικίες και τα ενοικιαζόμενα έχουν ενταχθεί στο Airbnb, με αποτέλεσμα να ακριβαίνουν τα ενοίκια για τις εναπομείνασες κατοικίες. Ένα μικρό ποσό των 2.400 ευρώ ετησίως για τον δήμο, το οποίο δίνει μια ανάσα σε νέους που θα ήθελαν να ασκήσουν το επάγγελμα τους σε μικρά νησιά, αλλά δυσκολεύονται με τις οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Όπως λέει ο κ. Κορωναίος, ο δήμος έβγαλε μια ανακοίνωση, προκειμένου να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και άλλες τοπικές αρχές, προκειμένου να συνδράμουν με τις δυνάμεις που διαθέτουν στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις ίδιες τις μικρές κοινωνίες.
Οι κοινωνίες κάνουν την διαφορά μεταξύ κόστους και οφέλους, όταν δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην αύξηση των εισοδημάτων και όχι στην εκπαίδευση των παιδιών, τα οποία είναι το μέλλον του τόπου. Διαφορετικά η πλατεία “Ηλικιωμένη” στο Μανδράκι σύντομα θα αντιπροσωπεύει την μόνη πραγματικότητα του νησιού.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος