Μind the Hub: Διήμερο γνωριμίας του Κέντρου της ΑctionAid στη Θεσσαλονίκη

Το Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια λειτουργίας πραγματοποίησε την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 ανοικτή εκδήλωση με τίτλο «Mind the Ηub | Δύο μέρες δράσεων στο Youth Hub της ActionAid!».

Δεκάδες νέες και νέοι, εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, φορέων του δημοσίου, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και εταιρειών διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού ήρθαν στην Πλατεία Ναυαρίνου 7, συζήτησαν, ενημερώθηκαν και διασκέδασαν. Στόχος του διημέρου ήταν να γνωρίσει το ευρύ κοινό της πόλης το Youth Hub της ActionAid, τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό, αλλά και τα δωρεάν προγράμματα και υπηρεσίες που προσφέρει σε όλα τα άτομα ηλικίας από 18 έως 35 ετών.

Το διήμερο ξεκίνησε με μια ανοικτή συζήτηση για την εργασιακή ετοιμότητα των νέων στη Β. Ελλάδα, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξία Τζιώνα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχολιάστηκαν τα πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνας της Eurostat για την ανεργία των νέων, όπου η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση. Μέσα από την παρουσίαση των στόχων των αρμόδιων ιδιωτικών και δημόσιων φορέων που συμμετείχαν στη συζήτηση και τη δικτύωση στο πλαίσιο της δράσης του Κέντρου της ActionAid στη Θεσσαλονίκη, μπήκαν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός κόμβου συνεργασιών για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ολοκληρωμένων λύσεων υποστήριξης των νέων για την αγορά εργασίας.

Μind the Hub: Διήμερο γνωριμίας του Κέντρου της ΑctionAid στη Θεσσαλονίκη

Στον ίδιο ρυθμό και μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ActionAid, Hλία Γαληνού, νέες και νέοι γιόρτασαν τα 50 χρόνια διεθνούς δράσης της ActionAid, παίζοντας ένα παιχνίδι ερωτήσεων με την ηθοποιό και performer Αλεξάνδρα Κασιούμη στον ρόλο της οικοδέσποινας. Στη συνέχεια,  εμπνεύστηκαν από τις εμπειρίες της Κέλλυς Γαρυφαλλή, υπεύθυνης του Ανοιχτού Κέντρου Στήριξης Κατοίκων Βόρειας Εύβοιας και της Βάσως Μπάλου, Activism Coordinator στην «The Body Shop» για το πώς ο εθελοντισμός μπορεί να οδηγήσει στον ακτιβισμό, αλλά και να διευρύνει τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς τους ορίζοντες. Ακόμη, στη δράση «Mind the Hub», ο Δρ. Ζαχαρίας Βαμβακούσης, δημιουργός του λογισμικού EyeHarp, που επιτρέπει σε ανθρώπους με αναπηρίες να παίζουν μουσική, μας έδειξε πώς η τέχνη της δημιουργικότητας ανήκει σε όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις.

Στο διώροφο κτήριο του Hub της ActionAid, τα άτομα που παρευρέθηκαν, μεταξύ των συζητήσεων και των παρουσιάσεων, είχαν την ευκαιρία για περισσότερη διάδραση μέσα από τις παράλληλες δράσεις που πραγματοποιούνταν στον χώρο. Mεταξύ αυτών ένα βίντεο εικονικής πραγματικότητας με θέμα την κλιματική δικαιοσύνη στη Σενεγάλη, η χρήση σκοτεινού θαλάμου εμφάνισης φωτογραφιών με την καθοδήγηση των φωτογράφων Έλλης και Στέλλας Δέλλιου αλλά και η λήψη φωτογραφικών πορτραίτων για επαγγελματική χρήση (LinkedIn & CV). Το διήμερο έκλεισε με τις μουσικές του ΖΟΟ 90.8 και του ραδιοφωνικού παραγωγού/dj Χρήστο Τοκμακίδη.

Νέοι και νέες ενημερώνονται, εκπαιδεύονται και κινητοποιούνται στην πόλη της Θεσσαλονίκης για να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του τόπου τους. Το Youth Hub δίνει σε όλα τα άτομα ηλικίας από 18 έως 30 ετών ευκαιρίες ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων, καλλιτεχνικής έκφρασης και εθελοντικής προσφοράς. Όπως δήλωσε η Υπεύθυνη Τοπικού Προγράμματος Θεσσαλονίκης της ActionAid, Ολυμπία Δάτση, «Στηρίζουμε τις νέες και τους νέους της πόλης μας σε ό,τι τους αφορά. Eνδυναμώνοντας τις φωνές τους, γινόμαστε το μεγάφωνο διάδοσης αυτών».

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση: Πλατεία Ναυαρίνου 7, Θεσσαλονίκη. Τηλέφωνο: 231 118 2310. email: thessaloniki@actionaid.org Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, ώρες 9:00-17:00.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος