Μικροπλαστικοί ρύποι σε νεκρά δελφίνια, χελώνες και φώκιες στο Β.Α. Αιγαίο

Η πρώτη έρευνα στο Βόρειο Αιγαίο, στον βυθό και στα θαλάσσια κήτη εμφανίζει την καταστροφική επίδραση που έχουν τα πλαστικά απόβλητα στην θαλάσσια ζωή.

Το εργαστήριο του ινστιτούτου θαλάσσιας προστασίας «Αρχιπέλαγος», πραγματοποίησε αναλύσεις ως προς την περιεκτικότητα σε ίνες μικροπλαστικών, σε  διάφορα επίπεδα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων (ψάρια, ασπόνδυλα, ίζημα, θαλασσινό νερό, καθώς και στο πεπτικό σύστημα θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών που εκβράζονται νεκρά στις ακτές, και κατέληξε σε απογοητευτικά συμπεράσματα. Σε 25 δελφίνια, χελώνες και φώκιες που εξετάστηκαν η συσσώρευση  μικροπλαστικών ινών ξεπερνά τις 10.000 στο γαστρεντερικό τους σύστημα.

Όπως εξηγεί η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια έρευνας στο ινστιτούτο θαλάσσιας προστασίας «Αρχιπέλαγος», αυτό αφορά όλους μας.

Η έλλειψη παιδείας και υποδομών δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, που αφήνουν βαθύ αποτύπωμα στην ίδια την ζωή. Τα απορρίμματα αυτά δεν προέρχονται από κάπου μακριά. Είναι δικά μας, τα δημιουργούμε καθημερινά και τα πετάμε έξω από την πόρτα μας ως να μην μας αφορούν.

«Δεν μπορούμε πλέον να εθελοτυφλούμε. Το πλαστικό έχει εισχωρήσει σε όλα τα επίπεδα των θαλασσών μας, στα ψάρια, τα μαλάκια, τα ιζήματα, τον βυθό».

Η ζημιά είναι μη αντιστρέψιμη, καθώς χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να διαλυθούν αυτά τα πλαστικά και στο ενδιάμεσο διάστημα περνούν στην τροφική αλυσίδα. Παράλληλα, καταστρέφουν το θαλάσσιο ζωικό και φυτικό βασίλειο με απρόβλεπτες συνέπειες για το πως θα καταλήξουν πολύ σύντομα.

Μικροπλαστικοί ρύποι σε νεκρά δελφίνια, χελώνες και φώκιες στο Β.Α. Αιγαίο

«Πολλοί συνεχίζουν να πετούν τα απορρίμματα έξω από τους κάδους. Άλλοι αδιαφορούν για την χρήση πλαστικών και μένει στους πολίτες η συνειδητοποίηση και στην πολιτεία η  λήψη μέτρων».   Σημειώνεται ότι το μέτρο με τις πλαστικές σακούλες και της χρέωσης των 10 λεπτών στα σούπερ μάρκετ είναι απολύτως υποκριτικό, καθώς το 90% των προϊόντων που διακινούνται βρίσκονται σε πλαστικές συσκευασίες. Τα ψυγεία και τα ντουλάπια κάθε νοικοκυριού είναι γεμάτα με πλαστικές συσκευασίες, ενώ το πλαστικό κυριαρχεί στις συσκευασίες φαρμάκων, καλλυντικών, σε ρούχα, υποδήματα, αξεσουάρ και όλα όσα θεωρούνται αναγκαία αγαθά στον καταναλωτικό τρόπο ζωής των σύγχρονων κοινωνιών.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος