«Μια φωνή – Μια πνοή»- Συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς με την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, του Δήμου Παιονίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνουν μια συναυλία γνωριμίας του κοινού με τον αρχαιολογικό χώρο του Ευρωπού.

Σκοπός της συναυλίας όπως εξηγεί η Γεωργία Στρατούλη, προϊσταμένη ΕΦΑ Κιλκίς & Αναπληρώτρια ‘Έφορος Ημαθίας, είναι η ανάδειξη αυτής της αρχαίας πόλεως.

«Η πόλις του Ευρωπού ένας χώρος που ήκμαζε κατά την περίοδο του Μακεδονικού βασιλείου, την ελληνορωμαϊκή περίοδο και αργότερα την βυζαντινή, διαθέτει τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο, άγνωστο στους περισσότερους».

Στόχος είναι να γίνει γνωστός ο χώρος που βρισκόταν στην καρδιά της αρχαίας Μακεδονίας, η πατρίδα του Σελεύκου Α΄ του Νικάτορος, ο οποίος την άνοιξη του 334 π.Χ., σε ηλικία περίπου 23 ετών, συνόδευσε τον Μ. Αλέξανδρο στην Ασία. Διοικητής του εκλεκτού σώματος των Αργυράσπιδων (φέροντες ασημένιες ασπίδες), στρατηγός και ιδρυτής της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών. Μεταξύ των Ειδομενών και της Πέλλας, στην δεξιά όχθη του Αξιού, η τοποθεσία έχει αναγνωριστεί από την στρατηγική της θέση.

«Μια φωνή – Μια πνοή»- Συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού

Πλήθος ανασκαφικών ευρημάτων, όπως προσωπικά αντικείμενα και ταφικά κτερίσματα, αποκαλύπτουν τις πτυχές της δημόσιας, ιδιωτικής, οικονομικής και θρησκευτικής ζωής της πόλεως. «Ευρωπαίων η Πόλις» λεγόταν κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους και άνθισε για οκτώ αιώνες, από τον 4 π.Χ. έως το 4 μ.Χ..

«Μια φωνή – Μια πνοή»- Συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού

Της δωρεάν συναυλίας θα προηγηθεί ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο από τις 19:30 έως τις 20:30.

«Μια φωνή – Μια πνοή»- Συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού

Σημειώνεται ότι η δίδυμη πόλη του Ευρωπού βρίσκεται στις όχθες του Ευφράτη ποταμού. Η Δούρα Ευρωπός την οποία ίδρυσε ο Νικάτωρ γύρω στο 311 π.Χ., κρατώντας ζωντανό το όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την «νέα Οικουμένη», σκεπασμένη από την άμμο της ερήμου,[1] αποκάλυψε την ομορφιά της τυχαία το 1920 και δικαίως ονομάστηκε η «Πομπηία της ερήμου». Ατυχώς έπεσε θύμα της μανίας του λεγόμενου “ισλαμικού κράτους”.


[1] Lisa R. Brody, Gail L. Hoffman, Dura-Europos: Crossroads of antiquity, University of Chicago Press, 2011, σσ. 95-102,

Clark Hopkins, Bernard Goldman, The discovery of Dura Europos, New Haven- Yale University Press, σσ.1-7.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος