Μια εβδομάδα στα χαλάσματα της Τουρκίας- Ο δημοσιογράφος Κ. Καντούρης μιλά για την συγκλονιστική εμπειρία

Πόλεις ισοπεδωμένες, χιλιάδες ζωές θαμμένες, κάτω από ερείπια, μια πορεία ανάμεσα στην ζωή και στον θάνατο, μια διαδρομή εκατοντάδων χιλιομέτρων στη νοτιοανατολική Τουρκία, που διήνυσε το συνεργείο της ΕΡΤ με τον δημοσιογράφο Kώστα Καντούρη, καταγράφοντας τις συνέπειες του Εγκέλαδου.

«Ό, τι συνέβη ήταν πρωτοφανές». Μέσα στους αιώνες υπήρξαν ανάλογοι σεισμοί στην ίδια περιοχή, αλλά όχι τέτοια καταστροφή, αναφέρει ο Κώστας, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν τα κτήρια δεν ήταν πολυώροφες κατασκευές.

Με τον κάμεραμαν τον Στέργιο, επάνω σε μια κορυφή με μπάζα, τους πλημμύρισαν τα συναισθήματα, για την απόγνωση εκείνων που έμειναν πίσω, έχοντας χάσει ολόκληρες οικογένειες. Κάποιοι εξ των θυμάτων ήταν περισσότερο γνωστοί, όπως ο γκανέζος  ποδοσφαιριστής Κριστιάν Ατσού, ο οποίος βρέθηκε κάτω από εκείνο τον όγκο της ισοπεδωμένης, άλλοτε πολυτελούς πολυκατοικίας.  

Παγωμένα βλέμματα, αποσβολωμένα πρόσωπα, μέσα σε ένα σκηνικό αποκάλυψης. Τι να πεις, τι να κάνεις; «Εάν χρειαστεί αφήνεις το μικρόφωνο και πηγαίνεις να βοηθήσεις», λέει ο Κώστας.

Αλλά όσο και να τρέξεις δεν μπορείς να βοηθήσεις όλους εκείνους που έμειναν αναζητώντας μέσα στα χαλάσματα κάτι από τις χαμένες ζωές τους, τους δικούς τους.

Οι κουβέντες παρηγοριάς είναι κοφτές, αδύναμες, δύσκολο ακόμη και να τις ξεστομίσεις. Όσες αποστολές και αν πραγματοποιήσει ένας δημοσιογράφος σε τόπους καταστροφών δυσκολεύεται να περιγράψει την μυρωδιά στον αέρα, τα δάκρυα που έχουν παγώσει στα μάτια, την τρομακτική σιωπή που επικρατεί όταν οι διασώστες προσπαθούν αγωνιωδώς να ακούσουν κάποιον ήχο ζωής κάτω από τους όγκους χωμάτων και συντριμμιών.  

Έπειτα από 15 ημέρες οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονται, τρομοκρατώντας τους διασωθέντες από την καταστροφή. Τα συνεργεία σταμάτησαν να εργάζονται για την ανεύρεση επιζώντων, οι δημοσιογράφοι αποχώρησαν, τα φώτα έσβησαν και οι κάτοικοι απέμειναν μόνοι να ανασυντάξουν τις ζωές τους από το μηδέν, έχοντας το βάρος της τρομερής απώλειας.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος