Μια Ελληνίδα μεταξύ των καλυτέρων mountain chefs του νοτίου Τιρόλου

Μια γαστρονομική σκηνή επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από το αλπικό τοπίο της περιοχής, υποδέχεται λίγους και ξεχωριστούς επισκέπτες.

Σε έναν διαγωνισμό, στον οποίο βραβεύονται οι καλύτεροι σεφ σε Αυστρία, Ιταλία και Γερμανία  και ανδροκρατείται μια γυναίκα μεταξύ άλλων 49 ανδρών ξεχώρισε με τις ικανότητές της

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Στα 35 της, η σέφ Αγγελική Χαραμή, αναφέρει ότι ξεκίνησε την μαγειρική πριν από οκτώ χρόνιασε σχετικά μεγάλη ηλικία, ενώ έπειτα από ένα χρόνο έγινε βίγκαν, οπότε ασχολήθηκε με την φυτική κουζίνα. «Ήθελα να φτάσω αυτήν την κουζίνα σε ένα υψηλό επίπεδο να είναι ισάξια με τις άλλες κουζίνες».

Μια Ελληνίδα μεταξύ των καλυτέρων mountain chefs του νοτίου Τιρόλου

Με την ομάδα της δημιουργεί υψηλή γαστρονομία, δεν μαγειρεύει απλώς λαχανικά. «Ξεκινάς από το μηδέν, δεν είναι όπως η συμβατική κουζίνα. Η βράβευση με τέσσερις σκούφους αντιστοιχεί με ένα αστέρι μισελέν». Η Schlemmer Atlas, ένας από τους πιο γνωστούς γερμανόφωνους οδηγούς γκουρμέ κουζίνας και αξιολογεί κάθε χρόνο εξαιρετικά εστιατόρια και κορυφαίους σεφ σε όλο τον γερμανόφωνο κόσμο, την ονόμασε μία από τους « 50 κορυφαίους σεφ στο Νότιο Τιρόλο για το 2025».[1]

Μια Ελληνίδα μεταξύ των καλυτέρων mountain chefs του νοτίου Τιρόλου

Στις Δολομιτικές Άλπεις, στην βορειοανατολική Ιταλία, σε υψόμετρο 2.200 μέτρων το πρώτο vegan ξενοδοχείο το Paradiso Pure.Living Vegan Hotel με το εστιατόριο ΟΜΝΙΑ προσφέρει, όπως ισχυρίζεται  μια ολιστική φιλοσοφία διακοπών.  Με πέντε τραπέζια και δέκα πελάτες, η κ. Χαραμή επί ένα χρόνο κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις  και τους άνδρες συναδέλφους της. πληροφοριακά η προσφορά του μενού των 10 πιάτων κοστίζει από 149 έως 189 ευρώ.[2] Τα υψηλότερα πρότυπα φυτικής κουζίνας σε τιμές Τιρόλου και vegan.

Μια Ελληνίδα μεταξύ των καλυτέρων mountain chefs του νοτίου Τιρόλου

Η κ. Χαραμή εξηγεί την στροφή της σε μια χορτοφαγική, vegan διατροφή. «Σταμάτησα το κρέας για ιδεολογικούς λόγους, για τα πιστεύω μου, για σεβασμό στα ζώα».

Η επιστήμη καταθέτει τα τεκμήρια της από την εργαστηριακή έρευνα και την παλαιοανθρωπολογία. Οι άνθρωποι κατατάσσονται στην τάξη των Πρωτευόντων, της μεγάλης οικογένειας των Ανθρωποειδών, ταξινόμηση που αντικατοπτρίζει την στενή εξελικτική σχέση μεταξύ ανθρώπων και πιθήκων. Γενετικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι χιμπατζήδες και οι άνθρωποι μπορεί να έχουν αποκλίνει από έναν κοινό πρόγονο μόλις πριν από 7-6 εκατ. χρόνια. Ελάχιστοι αντιλαμβάνονται ότι ο  σύγχρονος άνθρωπος (Homo Sapiens), δεν θα είχε εξελιχθεί από τους προγόνους του ανθρωπίδες – μεγάλους πιθήκους εάν δεν ήταν σαρκοφάγος εάν δεν κατανάλωνε κρέας, το οποίο παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ψευδάργυρο, σίδηρο και λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η κατανάλωση κρέατος επέτρεψε την ανάπτυξη μεγαλύτερων και πιο σύνθετων εγκεφάλων, οι οποίοι είναι μεταβολικά πιο απαιτητικοί στην συντήρηση από εκείνους άλλων μεγάλων πιθήκων.

Μια Ελληνίδα μεταξύ των καλυτέρων mountain chefs του νοτίου Τιρόλου

Όσοι νομίζουν ότι οι πλησιέστεροι ζώντες συγγενείς των σύγχρονων ανθρώπων, είναι αποκλειστικά φυτοφάγοι, αγνοούν ότι οι πίθηκοι καταναλώνουν τροφές ζωικής προέλευσης (ASF), σε σημαντικές ποσότητες, έντομα, μυρμήγκια και σημαντική ποσότητα σπονδυλωτών θηραμάτων, μικρότερων ή μεγαλύτερων. Όλα αυτά είναι διαπιστωμένα βιολογικά, καθώς ο δεύτερος εγκέφαλος, που εδράζεται στο έντερο, διαφέρει μεταξύ ανθρώπων και πιθήκων. Στους ανθρώπους, περισσότερο από το μισό (56%) του συνολικού όγκου του εντέρου βρίσκεται στο λεπτό έντερο, ενώ όλοι οι πίθηκοι έχουν μακράν τον μεγαλύτερο συνολικό όγκο εντέρου (>45%) στο κόλον. Επιπλέον, το συνολικό μέγεθος του ανθρώπινου εντέρου σε σχέση με το μέγεθος του σώματος είναι μικρό σε σύγκριση με αυτό των πιθήκων.[3] 

Οι υδατάνθρακες από φρούτα χωνεύονται στο στομάχι των προγονικών  πρωτευόντων, ενώ στα σαρκοφάγα η πέψη των λιπιδίων λαμβάνει χώρα στο λεπτό έντερο. Η πρόσβαση στην φυτικής προελεύσεως πρωτεΐνη απαιτεί ζύμωση από μεγάλες βακτηριακές αποικίες που στεγάζονται σε διευρυμένα στομάχια ή κόλον. Η βιολογική εξέλιξη έδωσε προβάδισμα στην ανάπτυξη του ανθρωπίνου εγκεφάλου, όταν η απαιτούμενη ενέργεια για την συντήρηση του σώματος αντικαταστάθηκε με μια διατροφή υψηλότερης ποιότητας, το κρέας.[4]

Μια Ελληνίδα μεταξύ των καλυτέρων mountain chefs του νοτίου Τιρόλου

Πολλοί θεωρούν ότι η εξέλιξη στην ανάπτυξη του ανθρωπίνου εγκεφάλου είναι μονόδρομος, όπως και η σχετική ευφυΐα. Ουδέν αναληθέστερο. Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορούν να σημάνουν μεταβολή επί τα χείρω της νοητικής λειτουργίας. Αν και ελάχιστοι ενδιαφέρονται για τον βαθμό ευφυΐας τους, σίγουρα οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για την διατήρηση της νεότητάς τους. Μόνον η ζωικής προελεύσεως πρωτεΐνη εγγυάται την παραγωγή κολλαγόνου για μία νεανική, σφριγηλή, αρυτίδωτη επιδερμίδα και ισχυρό μυϊκό ιστό.

Φυσικά, σε έναν κόσμο που σύντομα θα αδυνατεί να θρέψει 8,5 και πλέον δισεκατομμύρια ανθρώπους η στροφή σε χορτοφαγική ή vegan διατροφή αποτελεί “λύση”, που ενδύεται λόγους υγιεινής, φιλοζωίας και γίνεται μόδα. Βιομηχανίες, νέα προϊόντα, καταστήματα πώλησης και εστίασης γυρίζουν τα γρανάζια της οικονομικής “ανάπτυξης”, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, οι οποίες έχουν πολλαπλάσιο κόστος ατομικά και συνολικά σε χρήμα και ανθρώπινες ζωές.


[1] Chef Aggeliki Charami wins two awards, Darmstadt, 20 November, https://www.greenpearls.com/newsroom/en/chef-aggeliki-charami-wins-two-awards/

[2] OMNIA Plant-Based Restaurant, https://www.schlemmer-atlas.de/restaurants/italien/kastelruth/omnia-plant-based-restaurant/

[3] Milton Katharine, The Critical Role Played by Animal Source Foods in Human (Homo) Evolution, Vol. 133, Is. 11, November 2003, p.p. 3886S-3892S, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316623025518#:~:text=All%20apes%20consume%20some%20insect,fruits%20(8%2C12).

Craig B. Stanford and Henry T. Bunn, Meat-Eating and Human Evolution, Oxford university Press, 2001,

[4] C. B. Stanford, Chimpanzee and Red Colobus: The Ecology of Predator and Prey, Harvard University Press, Cambridge, 1998., σ.179.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος