Μεσσηνία: Ικανοποιητική η ανθοφορία της ελιάς σε πρώιμες περιοχές-Προβληματισμός για τις καιρικές συνθήκες

Καλή είναι η εξέλιξη της ανθοφορίας, στις πρώιμες περιοχές της ελαιοκαλλιέργειας στη χώρα μας, γεγονός που αναμένεται να ανακουφίσει τους ελαιοπαραγωγούς που ήρθαν αντιμέτωποι με την κακή παραγωγή, η οποία οδήγησε στις υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του ελαιόλαδου.

Στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας η καλλιέργεια βρίσκεται σε προανθικό στάδιο, με τους παραγωγούς όμως να φαίνονται προβληματισμένοι από τις καιρικές συνθήκες, καθώς, όπως υποστηρίζουν, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήρθε να προστεθεί και η κλιματική αλλαγή.

Πάντως, οι παραγωγοί ελαιόλαδου αλλά και βρώσιμων ελιών, φέτος είναι διατεθειμένοι να «επενδύσουν» στην καλλιέργεια, με λίπανση και προληπτικούς ψεκασμούς, για να έχουν μία καλή ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγή, επισημαίνουν, ωστόσο, ότι αυτό δεν αρκεί, καθώς θα πρέπει να βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες.

Όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Κόκκινος, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Νηλέας, από τη Χώρα Μεσσηνίας, μιλώντας στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3 και τον δημοσιογράφο Κώστα Γαζούλη, σε γενικές γραμμές η χρονιά από την εξέλιξη της ανθοφορίας φαίνεται να είναι ικανοποιητική με μία ομοιογένεια, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες το προηγούμενο διάστημα έχουν επιταχύνει τη διαδικασία, ενώ οι παραγωγοί έχουν κάνει διαφυλλική λίπανση στη διαφοροποίηση των οφθαλμών.

Οι καιρικές συνθήκες το επόμενο διάστημα θα παίξουν βασικό ρόλο για την εξέλιξη της καλλιέργειας, ανέφερε, ενώ η εικόνα της καρπόδεσης θα φανεί το προσεχές διάστημα, με το πρόβλημα της έλλειψης σε έμπειρους εργάτες γης αυτή την εποχή, να παραμένει.

Ρεπορτάζ Κ. Γαζούλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος