Μελετώντας το σύμπαν

Μια μοναδική ευκαιρία δίνει σε μικρούς και μεγάλους ο Σύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας, «Αστρολάβος», να ερευνήσουν με ένα τηλεσκόπιο το ηλιακό μας σύστημα.

Ο Βασίλης Κατσώτης, χημικός καλεί σε μια βραδιά Αστρονομίας – Αστροπαρατήρησης στον αύλειο χώρο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας. Έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά κυρίως εισάγει στα παιδιά το ενδιαφέρον για αυτόν αχανή Κόσμο του σύμπαντος.

Μελετώντας το σύμπαν

Ο Σύλλογος ξεκίνησε  πριν από 10 χρόνια και την Παρασκευή 30 Ιουνίου θα πραγματοποιήσουν μια αστροβραδιά, με την βιωματική παρουσίαση του ηλιακού μας συστήματος. Με τα τηλεσκόπια του Συλλόγου θα παρατηρήσουν λαμπερή Αφροδίτη, τον άρχοντα των δαχτυλιδιών Κρόνο, τον επιβλητικό Δία με τα φεγγάρια του και άλλους αστερισμούς και θα μιλήσουν για τους αστερισμούς του έναστρου νυχτερινού Ουρανού.

Μελετώντας το σύμπαν

Η επιστημονική παρατήρηση του ουρανού είναι μια κατ’ εξοχήν ελληνική υπόθεση. Η μυθολογία του νυχτερινού ουρανού, κατεγράφη από την προφορική παράδοση για τους θεούς και τους ημίθεους. Ο Ησίοδο περιέλαβε τις περιπέτειες τους στο βιβλίο του Έργα και Ημέρες, προτού αρχίσουν οι πρώτες παρατηρήσεις με τηλεσκόπια, από μέσω του οποίου όλοι έμαθαν ποιοι μύθοι συνοδεύουν τα ονόματα των αστερισμών και των γαλαξιών.

Γιατί το δεύτερο μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία και ένας αστεροειδής της κύριας ζώνης πήραν το όνομά τους από την Καλλιστώ; Πως κατέληξαν η κόρη του Λυκάονα, βασιλιά της Αρκαδίας και ο γιός της Αρκάς να οδηγούν τους περιπλανημένους ταξιδιώτες την νύκτα ως μεγάλη και μικρά άρκτος;

Μελετώντας το σύμπαν

Αυτό το μυθολογικό ταξίδι στα άστρα θα πραγματοποιήσουν οι μαθητές που θα παρακολουθήσουν την αστροβραδιά. Η πολιτισμένη Ευρώπη περίμενε τον γεμάτο απορία Κοπέρνικο λίγο πριν από τον θάνατό του το 1543 να γράψει “Σχετικά με τις επαναστάσεις των ουράνιων σφαιρών” δηλαδή για την ηλιοκεντρική θεωρία. Ωστόσο ο Αναξαγόρας τον 5ο π.Χ. περιέγραψε την πανσπερμία του σύμπαντος και ο Αρίσταρχος ο Σάμιος 300 χρόνια π.Χ. τοποθέτησε τον ήλιο στο κέντρο του έως τότε γνωστού σύμπαντος, δηλαδή του ηλιακού μας συστήματος. Και όσον αφορά την επίπεδη γη την οποία φοβούντο οι άνθρωποι του μεσαίωνα, ήταν γιατί δεν μελέτησαν το έργο του Ερατοσθένους, ο οποίος από τον 3ο π.Χ. αιώνα είχε υπολογίσει την διάμετρο της σφαίρας που κατοικούμε.

Μελετώντας το σύμπαν

«Η αστρονομία διδάσκει την ταπεινότητα», σημειώνει ο κ. Κατσώτης, γιατί τοποθετεί τον άνθρωπο στο πλαίσιο της μηδαμινότητάς του μέσα στον σύμπαντα κόσμο.

Ο  γαλαξίας της Ανδρομέδας, περίπου 2,5 εκατ. έτη φωτός μακριά, αναμένεται να συγκρουστεί με τον δικό μας σε 4,3 δις χρόνια και τελικά να σχηματίσουν έναν τεράστιο ελλειπτικό γαλαξία σε περίπου 10 δισ. χρόνια. Έως τότε μπορούμε να αναστοχαστούμε την ματαιότητα της απληστίας και των ιταμών ενστίκτων της πλειονότητας των κατοίκων αυτού του πλανήτη.

Μελετώντας το σύμπαν

Ίσως το καλύτερο δώρο για ένα παιδί είναι ένα τηλεσκόπιο, μέσα από το οποίο θα ανοίξει το δικό του παράθυρο στον κόσμο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος