Αυτό που αποτελούσε είδηση πριν από λίγα χρόνια τείνει να γίνει καθημερινότητα. Το κλίμα κατέστη καταλύτης των εξελίξεων για τον αγροτικό κόσμο, που θα βλέπει τις σοδειές χρόνο με τον χρόνο μειούμενες.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου, καταγράφει την αγωνία των καλλιεργητών στον Βελβεντό που μετρούν απώλειες από την κλιματική αλλαγή.
Ο Ευθύμης Μπαλάνης, γενικός διευθυντής συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ, εξηγεί ότι η φετινή χρονιά είναι δύσκολη, καθώς τα φρούτα παρουσιάζουν μικρότερο μέγεθος. Ο καύσωνας προκάλεσε μικροκαρπία και επιπλέον μικρότερο όγκο παραγωγής που υπολογίζεται στο 30% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Στον Βελβεντό παράγονται περίπου 18 εκατ. κιλά τον χρόνο (18.000 τόνοι). Αυτή είναι η πηγή πλούτου των αγροτών. Εκείνο που πέτυχε ο Συνεταιρισμός είναι η δημιουργία μιας ποικιλίας που διαθέτει τα ίδια χαρακτηριστικά, καθ’ όλη την διάρκεια της συγκομιδής, αναφέριε ο κ. Μπαλάνης.
Η ξηρασία θα καθορίσει το ύψος της σοδειάς. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 30% -40% της παραγωγής και έως τα τέλη Αυγούστου θα έχουν μια πλήρη εικόνα του συνόλου που θα συγκομισθεί.
Ο Μανώλης Στεργίου, δήμαρχος Βελβεντού λέει πως επί 18 χρόνια συνδιοργανώνουν την γιορτή του ροδακίνου που ξεκινά το επόμενο Σαββατοκύριακο, με χρώματα, γεύσεις και αισιοδοξία για μια καλή σοδειά.
Το ροδάκινο Βελβεντού θεωρείται το καλύτερο προϊόν της Ευρώπης και μέσω της γιορτής προωθείται η τοπική παραγωγή, ενώ προβάλλεται και η περιοχή ως τόπος διαμονής, με πλήθος εκδηλώσεων, συναυλίες, παραδοσιακούς χορούς, πιάτα για γευσιγνώστες, και εκθέσεις τοπικών προϊόντων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος