Με θερμοκρασίες καλοκαιριού το φθινόπωρο στην Κρήτη

Με αναμμένα τα air-condition και 23 βαθμούς θερμοκρασία οι κάτοικοι στην Κρήτη περνούν τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ιάσωνα Ταβλά, το τοπίο αλλάζει άρδην και αυτό μπορεί να είναι ευχάριστο για τους τουρίστες, αλλά καταστροφικό για τους καλλιεργητές.

Τα ελαιόδεντρα περνούν τις χειρότερες ώρες τους. Όσοι έχουν ποτίσει θα πάρουν λίγο καρπό, αλλά είναι μικρός και ζαρωμένος. Γενικά  είναι μια πρωτοφανής κατάσταση. Δεν υπάρχει νερό, τα φράγματα είναι άδεια, οι γεωτρήσεις ξερές. Όπως λέει ο Ιάσων στο οροπέδιο του Καθαρού όπου παλαιότερα τέτοια εποχή υπήρχε πράσινο τοπίο τώρα όλα είναι ξερά. «Ακόμη και το χώμα άλλαξε στην σύστασή του και μετατρέπεται σε άμμο».

Με θερμοκρασίες καλοκαιριού το φθινόπωρο στην Κρήτη

Οι αγρότες ξέχασαν πότε είδαν να βρέχει τελευταία φορά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Το ίδιο συμβαίνει και στην θάλασσα με την εισβολή ψαριών των νοτίων θαλασσών

Η περιφέρεια Κρήτης προωθεί την κατασκευή μικρών δεξαμενών και φραγμάτων ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και την πρόκληση τεχνητών βαθμών με αεροπλάνα, κάτι το οποίο δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Με θερμοκρασίες καλοκαιριού το φθινόπωρο στην Κρήτη

Μαζί με το κλίμα αλλάζει και το τοπίο. Με την στενή αντίληψη του πεπερασμένου ανθρώπινου χρόνου δεν κατανοούνται οι μεγάλες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον πλανήτη. Θυμίζει επιστημονική φαντασία, αλλά η κίνηση των γεωλογικών πλακών είναι πραγματικότητα. Μόλις πριν από 105 εκατ. χρόνια η Αφρική άρχισε να απομακρύνεται από την ξηρά που σήμερα νοείται ως μεσογειακός νότος και σε μια πολύ διαφορετική μορφολογία από την υπάρχουσα.

Με θερμοκρασίες καλοκαιριού το φθινόπωρο στην Κρήτη

Μοιάζει με ειρωνεία των λέξεων, αλλά εκείνη, η Κρητιδική περίοδος, δεν πήρε το όνομά της από το νησί, αλλά από το λατινικό creta, δηλ. κιμωλία, λόγω των κοιτασμάτων κιμωλίας αυτής της περιόδου στην Ευρώπη και σε πολλά μέρη του κόσμου, ενώ τότε δημιουργήθηκαν τα μισά από τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, για τα οποία γίνεται τόσος λόγος. Η συνέπεια του γήινου ρολογιού είναι μοναδική, και μόλις τρία δευτερόλεπτα αυτού του χρόνου ζωής του πλανήτη αντιστοιχούν στον μέσο ανθρώπινο βίο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος