«Με λένε ΣΟΦΨΥ –  Έλα να με γνωρίσεις», Σύλλογος για την ψυχική υγεία

Εν έτει 2026, τα θέματα της ψυχικής υγείας αποτελούν ταμπού. Ως κοινωνικό στίγμα ταλαιπώρησε στο παρελθόν οικογένειες και ειδικά τις μικρές κοινότητες.

Σήμερα η νοοτροπία αλλάζει και οι οικογένειες που βιώνουν το πρόβλημα αποκτούν φωνή και παρουσία όπως δείχνει το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Φρόσως Παύλου.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Η Ειρήνη Δημητρίου πρόεδρος του Συλλόγου οικογενειών, φροντιστών και φίλων για την Ψυχική Υγεία Μαγνησίας, μιλά για το δικαίωμα στην έγκαιρη φροντίδα, την αξιοπρέπεια και την κοινωνική ένταξη.  Ο Σύλλογος μετρά ένα χρόνο ζωής και βγαίνει από την σκιά στέλνοντας το μήνυμα «Μιλάμε ανοιχτά, σπάμε τη σιωπή».

«Με λένε ΣΟΦΨΥ –  Έλα να με γνωρίσεις», Σύλλογος για την ψυχική υγεία

Ο Γιάννης Μανόπουλος γραμματέας ΣΟΦΨΥ, εξηγεί ότι ο Σύλλογος λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τις οικογένειες, ιδιαίτερα στα πρώτα και πιο δύσκολα στάδια εκδήλωσης της ψυχικής ασθένειας, όταν κυριαρχούν η αβεβαιότητα, ο φόβος και η έλλειψη ενημέρωσης.

«Όταν οι γονείς συναντήσουν ένα πρόβλημα στο παιδί τους δύσκολα το αποδέχονται. Εάν συναντήσουν περίεργη ασυνήθιστη συμπεριφορά πρέπει να αποταθούν στους ειδικούς». Όπως λέει ο κ. Μανόπουλος, υπάρχουν τρείς βασικοί πυλώνες στήριξης: πρώτον η οικογένεια να αποδεχθεί το πρόβλημα, δεύτερον η ψυχιατρική επιστήμη, που μπορεί να βοηθήσει με εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή και τρίτον οι ειδικές δομές για την στήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους.

«Με λένε ΣΟΦΨΥ –  Έλα να με γνωρίσεις», Σύλλογος για την ψυχική υγεία

Η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση γνωριμίας του συλλόγου, πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαρτίου. Πρόκειται για την ανάληψη πρωτοβουλιών μέσα από τις οποίες ο σύλλογος επιχειρεί να βγεί στο φώς, να σπάσει την σιωπή, που επικρατεί γύρω από την ψυχική ασθένεια και να απευθύνει κάλεσμα στις οικογένειες που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις να αναζητήσουν στήριξη και ενημέρωση.

«Έχουμε σηκώσει τα μανίκια και δουλεύουμε πυρετωδώς για την διοργάνωση μιας γιορτής και για την δημιουργία μίας ομάδος από ψυχολόγους εθελοντές», αναφέρει η κ. Δημητρίου, ευελπιστώντας ότι  η κοινωνία θα γίνει ένας ανοικτός χώρος όπου τα άτομα με τέτοιου είδους προβλήματα, όπως και οι οικογένειές τους θα πάψουν να βιώνουν την μοναξιά και την απομόνωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος